1.7.19 - LLEIDA • Segrià

Lleida acull la tercera reunió de la xarxa temàtica sobre desenvolupament sostenible i infància de Ciutats Educadores

Lunes, 01 de Julio de 2019

Aquest grup de treball promou la implementació de l’agenda 2030, accions sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible i la creació de sinèrgies entre les ciutats implicades


Imatge grupal de la reunió. Foto: Ajuntament de Lleida.
L’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol ha estat l’escenari on ha tingut lloc aquest matí la jornada “Els objectius del desenvolupament sostenible (ODS) amb la implicació de la infància, dins els grups de treballs que Lleida lidera a la Xarxa de Ciutats Educadores. És la tercera trobada d’aquesta àrea temàtica, que ha comptat amb la participació de tècnics i tècniques municipals de: Barcelona, Rivas Vaciamadrid, Ciutadella de Menorca, Getafe, Gijón, Granollers, Ibi, Sant Just Desvern, Tarragona, Tomelloso, Valdepeñas, Valencia, L’Hospitalet de Llobregat i, l’amfitriona, Lleida.
Els regidors Sandra Castro i Jaume Rutllant han donat la benvinguda als assistents i els han agraït la seva feina per dur a terme els ODS centrats en la infància. Castro ha apuntat que són temes molt vinculats a l’educació i que “són de futur”, alhora que ha recordat la implicació de la ciutat amb la Xarxa de Ciutats Educadores, de la qual ha estat coordinadora. Per la seva banda, Rutllant ha afegit que l’educació implica un treball transversal amb altres àmbits i ha valorat la feina que es fa per avançar en aquesta matèria.
Els Objectius de Desenvolupament Sostenible són una crida universal a l’adopció de mesures per posar fi a la pobresa, protegir el planeta i garantir que totes les persones gaudeixin de pau i prosperitat. Estan centrats en l’Agenda del 2030 amb la finalitat d'afavorir un desenvolupament inclusiu i equitatiu i crear més oportunitats per tota la ciutadania i amb una especial consideració a la infància.
Durant la jornada, s’han establert tres eixos de treball, a nivell intern, corporatiu i de ciutadania, amb la revisió de projectes en marxa dels departaments d’educació de les diferents ciutats, la creació d’un protocol per incloure els ODS de manera transversal o la difusió per al coneixement de la població.
També s’ha representat un fragment de l’espectacle teatral “Pols”, projecte d’educació en valors entorn als ODS creat per la Companyia La Inestable 21 de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida. En acabar, s’ha reflexionat sobre els temes exposats a l’obra.
La quarta reunió tindrà lloc a l’octubre on es presentaran els projectes que hauran estat seleccionats al setembre i, finalment, es consensuarà el document del resultat de la xarxa temàtica.
Lleida, compromesa amb l’educació
L'Ajuntament de Lleida té una llarga tradició i vocació educativa i pedagògica que en els últims anys s'ha concretat en diferents iniciatives i propostes que busquen millorar la qualitat de vida de la seva ciutadania. A més, Lleida ha estat la coordinadora de la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores durant dos anys, 2016-2018. Actualment ho és Sevilla.
Els principals objectius d’aquesta xarxa són:
  • Definir un pla d'actuació local en la implementació de l'agenda 2030 en el marc de Drets, Equitat, Sostenibilitat i Participació.
  • Dissenyar línies d'acció locals per avançar en la consecució dels ODS.
  • Elaborar una proposta d'acció que permeti dur a la pràctica la participació infantil des de la visió dels objectius de desenvolupament sostenible.
  • Crear una xarxa d'informació entre municipis mitjançant la generació de sinergies i treball en xarxa.