19.12.11 - BARCELONA • Barcelonès

La producció energètica situa la Ribera d'Ebre com la comarca amb el PIB per càpita més alt de Catalunya

Lunes, 19 de Diciembre de 2011
Barcelona (ACN).- La Ribera d'Ebre encapçala el rànquing del PIB per càpita per comarques segons l'anàlisi de les economies locals i comarcals de Catalunya amb dades de 2008 elaborat per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). L'activitat industrial, i en particular la producció energètica, amb un pes total del valor afegit brut (VAB) del 72%, situa el PIB per càpita en 57.500 euros, gairebé el doble de la mitjana catalana. Segons l'Idescat, únicament deu comarques generen un producte interior brut per habitant superior a aquesta mitjana. En canvi, el Priorat és la comarca amb menys nivell de PIB per càpita, amb 14.200 euros, més d'un 50% per sota de la mitjana catalana, seguida del Montsià i la Terra Alta.

La Vall d'Aran, el Barcelonès, el Tarragonès i l'Alt Penedès són algunes de les comarques catalanes que destaquen per registrar un PIB per habitant un 10% superior a la mitjana del país. El sector serveis genera més de la meitat de l'activitat econòmica de les comarques catalanes, excepte a la Ribera d'Ebre, la Conca de Barberà, la Segarra, l'Alt Camp, el Pla de l'Estany, la Noguera i les Garrigues. El Barcelonès és on més pes té el sector serveis (81%), fruit de l'efecte capital, seguit d'un grup de comarques que es caracteritzen per tenir activitats vinculades amb el turisme.

En l'àmbit industrial, i després de la Ribera d'Ebre, la Conca de Barberà, registra en aquest sector un 51% gràcies a una activitat amb una "presència molt equilibrada" entre les diverses branques. Pel que fa a la construcció, la comarca amb més pes d'aquest sector és la Terra Alta, amb un 25%, mentre que on més presència té el sector agrícola és a les economies de les Garrigues, la Noguera i el Pla d'Urgell, amb un 17%, un 15% i un 12%, respectivament.

L'Idescat també calcula el producte interior brut per als municipis de més de 5.000 habitants i resta de capitals comarcals. L'any 2008 aquests municipis han generat el 90% del total del PIB de Catalunya. Castellbisbal (Vallès Occidental) és el municipi -de més de 5.000 habitants- amb el nivell de PIB per habitant més alt de Catalunya, amb 102.700 euros, seguit de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp), amb 96.500 euros. Totes dues poblacions tripliquen la mitjana catalana gràcies un pes molt elevat del VAB industrial. Les segueixen Martorell (Baix Llobregat), Polinyà (Vallès Occidental), el Prat de Llobregat (Baix Llobregat), Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès), amb un PIB per habitant superior a 60.000 euros.

A l'altre extrem, hi ha un grup de municipis, encapçalats per Badia del Vallès (Vallès Occidental), amb 7.100 euros, que tenen un PIB per habitant que no supera el 50% de la mitjana catalana. Aquests municipis tenen com a tret comú que el seu volum de PIB es força petit, excepte Santa Coloma de Gramanet (Barcelonès).

Per sectors industrials, Guissona (Segarra), Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp), Castellbisbal i Santa Margarida i els Monjos són els municipis on el sector industrial té més pes sobre el total de l'activitat, amb més d'un 70%. Pel que fa al sector serveis, hi ha vuit municipis que tenen un percentatge superior al 80%: Calella (Maresme), Salou (Tarragonès), Castell-Platja d'Aro (Baix Empordà), Girona, Barcelona, Sort, el Prat de Llobregat, Badia del Vallès i Lloret de Mar (la Selva).