19.12.11 - VIC • Osona

Vic aprova uns pressupostos lleugerament a la baixa amb el suport de PSC i SI

Lunes, 19 de Diciembre de 2011
Vic (ACN).- L'equip de govern de l'Ajuntament de Vic (CiU i ERC) ha aprovat aquest dilluns els pressupostos pel 2012 amb el suport del PSC i SI. El principal partit a l'oposició, Plataforma per Catalunya, s'ha abstingut mentre que la CUP i ICV han votat en contra del pressupost que es xifra per l'any que ve en 39 MEUR, un 0'37% menys que en l'exercici anterior. El govern municipal ha hagut de negociar i incorporar algunes de les propostes dels socialistes i de SI per aconseguir el vot favorable necessari per poder aprovar els comptes. Amb PxC també s'ha negociat l'abstenció. Segons el regidor d'Hisenda, David Sala, "es tracta d'un pressupost auster, consensuat i realista d'acord a la conjuntura actual i global".

L'Ajuntament de Vic ha aprovat durant el ple d'aquest dilluns el pressupost pel 2012 amb un valor de 39.075.481 MEUR, un 0'37% menys que en l'exercici anterior i que representa 144.196 euros menys. El regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Vic, David Sala, ha assenyalat que es tracta d'un pressupost "auster" i "realista" d'acord amb la situació global.

Sala ha assenyalat l'"esforç" que ha fet l'ajuntament per mantenir els serveis, la plantilla de personal i posar l'atenció en aspectes com el manteniment de la ciutat, Benestar i Família, Educació i la introducció d'un a nova Àrea de Cultura i Ciutadania. Per la seva banda, l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, ha celebrat el "consens" al qual s'ha arribat amb algunes formacions polítiques.

L'equip de govern, format per CiU i ERC, no sumava prou vots per aprovar els pressupostos i per això ha hagut d'arribar a acords amb altres formacions polítiques. Així, CiU (8), ERC (2), PSC (2) i SI (1) han votat a favor del planejament pressupostari pel 2012.

El PSC a canvi del vot favorable ha aconseguit, entre d'altres, que les retribucions actuals dels regidors disminueixin en un 15%, mentre que els càrrecs de confiança que tenen les categories més elevades veuran reduït el seu sou en un 10%. D'altra banda, dels diners que no es destinaran a aquests sous, han pactat que 20.000 euros aniran a l'Oficina Local d'Habitatge, s'augmentarà en un 10% el suport al Centre de Normalització Lingüística, es destinaran 28.000 euros en ajuts socials i 37.000 euros en subvencions i convenis amb diferents entitats de Vic.

Per la seva banda, la contrapartida de SI ha estat aconseguir que l'equip de govern es comprometi a treballar per poder elaborar uns pressupostos participatius pel proper exercici.

CiU i ERC també ha negociat l'abstenció de PxC amb qui ha pactat una rebaixa de l'ajuda que aporta l'ajuntament als sindicats per qüestions d'assessorament. La CUP ha votat en contra perquè, entre d'altres propostes, no s'ha acceptat un topall de 2.000 euros en la retribució als regidors i perquè, segons ha explicat la seva portaveu, Georgina Rieradevall, les aportacions a Banc d'Aliments, al VicJove, al Centre de Dia o al fons de cooperació han disminuït "notablement". El portaveu d'ICV, Xavier Tornafoch, qui també ha votat en contra ha assenyalat que el pressupost és "molt optimista" pel què fa als ingressos, "sobretot amb els que provenen de les administracions superiors" i, més endavant, durant el torn de preguntes, s'ha interessat pel deute pendent de la Generalitat amb el consistori que es xifra en 9'2 MEUR.

Segons ha explicat Sala, es fa "difícil" comparar el pressupost del 2012 amb el de l'any anterior donat que el canvi de legislatura ha propiciat la redistribució de les àrees i les seves competències. Amb tot, ha recordat que "no s'incrementa la pressió fiscal als ciutadans".

Pel què fa als ingressos, segons Sala, l'apartat s'ha tractat "amb molta prudència" ja que l'objectiu és que no es produeixi cap dèficit al final de l'exercici. Els impostos directes s'han augmentat en un 3'30%, mentre que les taxes i altres ingressos s'han reduït un 2'70%, degut a la reducció de la taxa de clavegueram, de les llicències urbanístiques i d'obertura d'establiments.

Quant a les despeses, Sala ha destacat que s'ha aplicat la "contenció" en tots els àmbits. Així, entre d'altres mesures, es rebaixarà un 3% les retribucions dels càrrecs electes mentre que les despeses d'Alcaldia i publicitat es reduiran una mica més d'un 27%. A més, les aportacions a organismes com l'Institut Municipal d'Esports, el Patronat de Fires i Mercats, el teatre l'Atlàntida, ACVic han disminuït entre un 8 i un 16%. Sala ha explicat que les disminucions s'han produït per poder afrontar despeses que es consideren imprescindibles com l'aportació a l'Escola de Música, xifrada en 270.000 euros o l'aportació a les Escoles Bressol (242.000 euros).

D'altra banda, s'ha vist necessari crear un reglament per les subvencions que atorga l'ajuntament i s'ha refinançat un préstec de 10 a 15 anys per tal de no disminuir l'impacte d'amortització del deute i poder mantenir l'equilibri pressupostari.

El regidor David Sala ha explicat que no hi ha previst un pla d'inversions "perquè no hi ha diners". En aquest sentit, però, "en la mesura que hi hagi una previsió d'ingressos, s'aniran plantejant projectes nous".