24.9.19  • Pla d'Urgell

Manifest per a la millora i la seguretat a l'autovia A-2

Miércoles, 25 de Septiembre de 2019

Alcaldes i alcaldesses del Pla d'Urgell s'han reunit aquest dilluns al Consell Comarcal del Pla d'Urgell i han subscrit el manifest que planteja al Ministeri de Foment, titular de l’autovia A-2, la construcció d'un tercer carril en els dos sentits de la marxa i actuacions de millora i conservació del ferm


Imatge de la reunió d’alcaldes i alcaldesses pel Manifest A-2. Foto: CCPla d’Urgell.
L’autovia A-2 és l’única opció de via ràpida al Pla d’Urgell i esdevé un dels principals corredors de mobilitat territorial a la nostra comarca. El seu traçat discorre pels termes municipals de Bell-lloc d’Urgell, Sidamon, el Palau d’Anglesola, Fondarella, Mollerussa, Vila-sana, Golmés i Castellnou de Seana, des que es va posar en servei fa més de 27 anys.

A nivell econòmic, l’A-2 també és estratègica, especialment, per al sector agroalimentari i logístic, fortament arrelat a la comarca del Pla d’Urgell. Segons dades públiques de sòl logístic a Lleida, la superfície de magatzem logístic de la comarca ja era de 120.000 metres quadrats el 2015, només superada pel Segrià a les comarques de Lleida. Conseqüentment, el volum de trànsit pesat que es registra a l’A-2 és elevat.

Des de fa temps, i d’una manera més agreujada en el darrer any, l’estat malmès del ferm en alguns punts del traçat ha comportat nombroses queixes d’usuaris d’aquesta via que han recollit els ajuntaments. La construcció d’un tercer carril en els dos sentits de la marxa en el tram lleidatà per augmentar en seguretat i minimitzar les congestions viàries que es registren a l’A-2, sobretot quan es produeix un sinistre, s’ha posat de nou en consideració per part dels responsables de les institucions locals del Pla d’Urgell.

Les dades de sinistralitat avalen aquesta preocupació, tal com es constata en les dades facilitades Servei Català de Trànsit (SCT) i que es recullen a continuació:

La densitat de trànsit que suporta aquesta via ràpida també es posa de manifest amb  l’índex d’Intensitat Mitjana de Trànsit (IMD) que elabora el Ministeri de Foment.  D’acord amb les darreres dades publicades (2017), l’autovia A-2 va registrar 33.339 vehicles per dia al seu pas per Mollerussa. Comparativament -i per prendre més en consideració aquest volum-, l´índex IMD de l’autopista AP-2 del mateix any per les comarques de Lleida va assolir valors sensiblement inferiors, sense superar en cap punt del traçat lleidatà els 10.500 vehicles diaris de mitjana.

Per tot l’exposat, els alcaldes i les alcaldesses del Pla d’Urgell, reunits en Consell d’Alcaldes al Consell Comarcal del Pla d’Urgell, en data 23 de setembre de 2019 acorden subscriure aquest manifest amb les següents peticions adreçades al Ministeri de Foment, titular de l’autovia A-2:
  • L’execució de les obres necessàries per a la construcció d’un tercer carril en els dos sentits de la marxa amb l’objectiu d’incrementar la seguretat i contribuir a reduir els constants accidents que es produeixen en el tram lleidatà.
  • Actuacions com més aviat millor al tram lleidatà de l’autovia A-2 per a la millora i la conservació òptima del ferm.
El contingut d’aquests acords serà traslladat al Ministeri de Foment, així com també als ajuntaments lleidatans de les comarques per on discorre l’autovia A-2, als respectius consells comarcals del Segrià, el Pla d’Urgell, l’Urgell i la Segarra, la Diputació de Lleida, les cambres de Comerç de Lleida i Tàrrega i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.