29.11.19 - BARCELONA • Barcelonès

L'ACM es reuneix amb la consellera de la Presidència per impulsar l'agenda municipalista de Catalunya

Viernes, 29 de Noviembre de 2019

Lluís Soler: "Abordar l'agenda municipalista de Catalunya és abordar també els anhels, problemes i oportunitats dels ciutadans i ciutadanes del país"


El president de l'ACM, Lluís Soler, i la secretària general, Joana Ortega, s'han reunit aquest divendres al matí amb la Consellera de la Presidència, Meritxell Budó.
La trobada s'ha emmarcat en la ronda de contactes que el president de l'entitat municipalista manté amb tots els membres de l'executiu català per abordar l'agenda municipalista catalana, en tot allò que afecta als ens locals, i en la millora de la qualitat de vida i la prosperitat de les catalanes i els catalans, i la lluita contra l'emergència climàtica.

La reunió de treball ha servit per exposar l'estratègia de la principal entitat municipalista del país, que agrupa a 937 dels 947 municipis de Catalunya, i la totalitat dels consells comarcals i diputacions. El president de l'ACM, Lluís Soler, destaca que "la nostra voluntat és la de ser l'aliat estratègic del municipalisme català, i amb ell, dels veïns i veïnes d'arreu de Catalunya". És des d'aquesta visió, segons Soler que "hem d'abordar els anhels, preocupacions, reptes i oportunitats dels municipis catalans, perquè són també els de la gent que hi viu, i a qui ens devem com a servidors públics".

L'agenda municipalista de Catalunya que ha traçat l'ACM es basa en la visió de coresponsabilitat en la presa de decisions, el principi de subsidiarietat i la gestió des de la proximitat, i els màxims nivells de rigor, transparència i rendiment de comptes a la ciutadania. Això vol dir, en paraules del president de l'entitat, que "volem coresponsabilitat en la presa de decisions de tot allò que afecti al món local, perquè els municipis són qui millor coneixen les inquietuds, les necessitats i les preocupacions dels nostres veïns i veïnes. Per tant, no podem legislar, decidir o executar polítiques sense l'aval i el consens del món local".

La trobada també ha servit per tornar a plantejar, per part de l'ACM, la necessitat de dotar al país i als ens locals d'una nova Llei de Governs Locals i una Llei de finançament local, que determini qui té una competència i de quins recursos disposa, també pel que fa a les polítiques socials.

Altres temes del municipalisme català tractats són la recent convocatòria del Pla Únic d'Obres i Serveis a Catalunya, del qual se n'espera una ràpida resolució, o els efectes perjudicial de la LARSAL.

La reunió ha servit per fer palès la voluntat de col·laboració i de mantenir un diàleg freqüent entre l'ACM i la Conselleria de la Presidència.