2.01.12 - BARCELONA • Barcelonès

La Cavalcada de Barcelona es reivindica com un gran espectacle de carrer que uneix tradició i creació artística

Lunes, 02 de Enero de 2012
Barcelona (ACN).- La Cavalcada de Reis arriba enguany amb novetats destacades i la voluntat de "treure al carrer el millor que té Barcelona". Així ho ha expressat el tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, aquest dilluns en la presentació de la tradicional cita. Més d'un miler de participants (200 més que el 2011), 800 metres d'espectacle itinerant amb tres noves carrosses i coreografies creades per l'ocasió i més de mig milió d'espectadors potencials són els ingredients d'una festa que es reivindica com "l'espectacle de carrer més gran i participatiu de la ciutat". Part del capital artístic barceloní hi serà present, amb 300 ballarins i actors professionals i 300 alumnes d'escoles de dansa, circ i teatre.

Les constants vitals de la Cavalcada 2012 es mantenen. Els tres Reis Mags d'Orient arribaran a les cinc de la tarda al Moll de la Fusta a bord del Pailebot 'Santa Eulàlia'. Des d'allà enfilaran un recorregut de sis quilòmetres i dues hores i mitja pels carrers de Barcelona amb un seguici molt ampli d'uns 50 munts, estructurat en sis blocs.

Enguany seran 11 les carrosses participants (una menys que el 2011), juntament amb 11 elements mòbils i 26 comparses. Al llarg de la marxa es llençaran 12.000 quilos de carmels, amb la particularitat que enguany tots seran aptes per a persones celíaques. A destacar, també, l'innovació que suposen les "noves llançadores de caramels" que han de garantir que tothom es pugui emportar dolços a casa sense necessitat de situar-se a les primeres files.

A més, més enllà dels professionals participants a l'esdeveniment, també hi pendran part 180 persones escollides per sorteig a partir d'una crida ciutadana que va rebre gairebé 2.000 sol·licituds.

Aportació artística de la ciutat

En les novetats que presenta la Cavalgada 2012 es fa evident una bona participació del teixit artístic de la ciutat. Les tres noves carrosses que s'estrenaran en són exemples. La 'Carrossa Barcelona' -que liderarà la rua- ha estat dissenyada per la companyia Efímer i 'vestida' pel dissenyador Custo Dalmau. Just al seu darrere el conjunt Always Drinking Marching Band i l'actor Guillem Albà seran els encarregats 'd'anunciar' la Cavalcada.

Qui també estrena carrossa de joguines és el rei Melcior, dissenyada per Al Víctor. En tercer lloc enguany es presenta la Carrossa del Carbó, que substitueix el trenet del carbó. Aquesta recrea una mina plena de treballadors, en aquest cas dirigits per Sergi Ots, que treballen el carbó per als nens, nenes i adults que no s'han portat prou bé. La carrossa 'Quiosc de la Rambla', també dissenyada per Efímer, reproduirà la Rambla dels anys 20, amb personatges i elements urbans reals i altres de figurats.

D'altra banda, es presentaran noves comparses. Una, la dels 'Estendards', creada per Ramon de los Heros, amb 20 estendards de colors en forma de joguines. L'altra, la 'Comparsa d'Anar a Dormir', amb ballarins, llits gegants i el popular Mag Lari. També el rei Baltasar estrena la seva comparsa ('Twiga') consistent en una girafa de set metres d'alçada de la companyia Sarruga, tres camells plens de regals i grans titelles africanes creades per Rquel Bonillo, acompanyant una coreografia de la ballarina senegalesa Anna Mbengue. A més, la tradicional 'Fàbrica de Joguines' compta enguany amb uns companys de viatge especials: la companyia Bordas Bros a ritme de hip-hop.

Seguiment de la Cavalcada, minut a minut

La Cavalcada també fa un pas endavant en el terreny tecnològic. Enguany es podrà conèixer al moment a través d'Internet l'evolució de la marxa i la seva localització exacta. Serà a través de l'aplicació Google Maps vinculada a la direcció www.bcn.cat/recorregut. Fins i tot s'ha creat el 'hastag' (etiqueta) #cavalcadabcn a Twitter per permetre i aglutinar tots els comentaris sobre la Cavalcada.

El pressupost de què disposa enguany la Cavalcada és de 630.000 euros, uns 20.000 menys que l'any passat. La pèrdua del patrocini per a dues carrosses i d'una de les 12 carrosses que van desfilar l'any passat expliquen aquest descens. En tot cas, els responsables municipals han assegurat que el desplegament artístic d'enguany farà que "no es noti" el descens pressupostari.