23.1.20 - CATALUNYA

L’ACM expressa el suport als municipis afectats pel Gloria i demana actuacions immediates per protegir el territori

Jueves, 23 de Enero de 2020

Diu que és “imprescindible” vetllar per l’equilibri i la cohesió territorial a l’hora de planificar les grans inversions del país per garantir la igualtat d’oportunitats i desenvolupament arreu del territori.


Foto: ACM.
Des de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) volem mostrar el nostre suport a tots els municipis afectats i als seus veïns pels forts episodis de pluja, neu i vent dels darrers dies que han comportat importants afectacions i destrosses en molts punts del país. Alhora lamentem la mort d’una persona a Palamós i esperem que es localitzi amb vida les tres persones desaparegudes.
El temporal dels darrers dies ha provocat destrosses i afectacions molt importants arreu de Catalunya causant inundacions, esllavissades, destrosses i desbordaments de rius així com també la desaparició de moltes platges catalanes, en alguns casos totalment engolides pel mar. Tot el litoral català, principalment a Girona i molt especialment el Delta de l’Ebre, ha patit amb una gran virulència els efectes del temporal, amb un fort impacte pels veïns -en diversos municipis confinats a casa- i també en el conreu, les activitats pesqueres, el patrimoni natural i en l’activitat econòmica del país.
En aquest sentit des del municipalisme català ens posem al servei del territori i de la ciutadania, i donem tot el suport als alcaldes i alcaldesses que estan gestionant des de la proximitat la resposta a aquesta situació d’emergència que ha provocat el temporal.
Si bé és cert que la contundència d’aquesta tempesta és desmesurada i poc freqüent, molts alcaldes i alcaldesses de Catalunya fa temps que reclamen aplicar mesures de prevenció, contenció i actuació estructural en el seu territori per tal d’evitar desgràcies materials, naturals i humanes com les que estem veient aquests dies. Des de l’ACM reclamem inversions estructurals a tot el país per evitar l’impacte d’aquestes situacions i que amb immediatesa es doni resposta amb ajuts directes als municipis afectats i a les activitats econòmiques, tenint en compte el criteri dels propis ajuntaments. És imprescindible vetllar per l’equilibri i la cohesió territorial a l’hora de planificar les grans inversions del país per garantir la igualtat d’oportunitats i desenvolupament arreu del territori.
Cal també posar com a prioritat de totes les administracions la lluita contra l’emergència climàtica amb accions concretes i d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible que preveu l’Agenda 2030.
Finalment l’ACM vol posar en valor i agrair l’actitud de la ciutadania, la feina i coordinació que hi ha hagut per part de tots cossos d’emergència, Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Servei d’Emergències Mèdiques, Protecció Civil, policies locals, i, en general, tothom que ha col·laborat per minimitzar els efectes d’aquesta emergència.