14.2.20 - CATALUNYA

L’ACM aborda canvis del marc jurídic local amb Teresa Cunillera

Viernes, 14 de Febrero de 2020

El president de l’ACM ha detallat les diferents qüestions més rellevants que estan damunt de la taula de l’agenda municipalista, com la Llei d’Estabilitat Pressupostària. 


El vicepresident de Governança Local, Xavier Paz; la delegada del Govern estatal a Catalunya, Teresa Cunillera; la secretària General, Joana Ortega; i el president de l’ACM, Lluís Soler. Foto: Associació Catalana de Municipis.
El president de l’ACM, Lluís Soler, el vicepresident de Governança Local, Xavier Paz, i la secretària General, Joana Ortega, s’han reunit aquest dijous a la tarda amb la delegada del Govern estatal a Catalunya, Teresa Cunillera.

En el marc de la reunió, el president de l’ACM ha detallat les diferents qüestions més rellevants que, a hores d’ara, estan damunt de la taula de l’agenda municipalista en matèria d’organització i finançament municipal. En aquest sentit, la Llei d’Estabilitat Pressupostària o LRSAL, que va comptar amb el recurs al Tribunal Constitucional de 850 ajuntaments catalans, en són un clar exemple.

En tot cas, el president de l’ACM, Lluís Soler, ha detallat que “mentre el món local és el més exigit i el qui més compleix amb les ràtios d’endeutament, és, precisament, l’únic que no pot decidir on destinar els seus superàvits”. El president ha afegit que aquesta situació és encara més rellevant i incomprensible “quan som l’administració que més percentatge dels seus recursos destina directament a la ciutadania, des de la proximitat”.

La reunió també ha servir per analitzar diferents punts de l’agenda municipalista que l’ACM vol implementar durant els propers anys per millorar la prosperitat i la qualitat de vida de la ciutadania a través de l’acompanyament seus ajuntaments.

Efectes del Temporal Gloria

La reunió amb la delegada del Govern estatal a Catalunya també ha servit per a analitzar les línies d’ajuda que han de rebre els municipis afectat pel temporal Glòria del passat mes de gener. El president de l’ACM, Lluís Soler, ha reiterat “la necessitat d’enfortir les línies d’ajuts pel pas del temporal Glòria pel nostre país i, en especial, en aquells indrets més fràgils com és el cas del Delta de l’Ebre”.

Finalment, el president de l’ACM, Lluís Soler, ha destacat que l’ACM és la principal entitat municipalista de Catalunya amb 937 ajuntaments associats, tots els consells comarcals i diputacions i més d’una trentena d’Entitats Municipals Descentralitzades. “Som la veu del municipalisme català i hem de ser un aliat estratègic per les institucions polítiques del país per fer sentir les nostres demandes i inquietuds, però sobretot per fer front als  reptes de futur que han de permetre als nostres veïns i veïnes viure amb major qualitat i més oportunitats. Per això, cal un diàleg constant i transparent”.

La trobada s’ha emmarcat en la ronda de contactes que el president de l’associació manté amb tots els membres de l’executiu català per abordar l’agenda municipalista en matèria de lluita contra el canvi climàtic, de millora de la qualitat de vida i de creació de riquesa a tots els pobles i ciutats de Catalunya.