26.3.20 - BARCELONA Barcelonès

Conseller Buch: "La decisió de l'Estat sobre el confinament de la Conca d'Òdena és desencertada"

Jueves, 26 de Marzo de 2020

Les morts a la Conca d’Òdena són de 63,1 per cada 100.000 habitants, una taxa més alta que la de la Llombardia i de Madrid

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha afirmat aquest dijous que “el Govern de l'Estat espanyol ens va desautoritzar amb totes les decisions amb el Reial Decret, subordinant totes les decisions a la seva voluntat pel que fa al coronavirus”, i ha lamentat que “han decidit subordinar-nos a tots en lloc de coordinar-nos”. “Evidentment nosaltres no ens estem quiets i tenim tècnics i experts que ens assessoren", ha manifestat.

En declaracions a Rac1, el conseller s’ha referit així a la resposta “gens encertada” del Govern espanyol sobre la posada en marxa del confinament de la Conca d’Òdena en fase 2, anunciada aquest dimecres pel conseller Buch i la consellera de Salut, Alba Vergés, per la qual es passa del confinament perimetral iniciat el passat 13 de març al confinament intern de tota la ciutadania de la zona, fent-ho extensiu a quinze dies més. “Quan tinguem la resposta de l’Estat per escrit, podrem prendre les decisions oportunes”, ha afegit, explicant que “hem conegut la resposta del govern espanyol pels mitjans de comunicació”.

El titular d’Interior ha explicat que pel que fa a la Conca d’Òdena, “ens movem amb unes xifres que són dràstiques i alarmants. Tenim 63,1 morts per cada 100.000 habitants. És una xifra més alta que la de la Llombardia, de Madrid i de Catalunya. Si la ciutadania continua fent vida normal, aquest virus es propaga i genera més mortalitat".

Buch ha recordat que “el nostre objectiu era tenir 15 o 20 dies de confinament absolut, i no ho dèiem perquè se'ns acudís, sinó que ho dèiem assessorats per experts. Val més fer una aturada forta que no deixar que s'allargui aquesta corba".

Sobre la situació actual, el conseller ha afirmat que “la gestió d'aquesta emergència té entre 3 i 4 setmanes de decalatge. La foto que tenim avui és el que va passar fa 14 dies, durant aquest temps el virus pot estar dins el cos. Les decisions que prenem avui seran efectives d'aquí a 14 dies, per això nosaltres vam fer l’aposta d’anar a màxims. És més efectiu fer una aturada de màxims al principi, i després mirar si es pot flexibilitzar, si cal, les decisions”, ha recordat.

El conseller ha explicat també que “la gent ho està fent bé. Sempre hi ha una minoria incívica, per això els Mossos d’Esquadra estan actuant per reconduir aquestes conductes que ajuden a propagar la malaltia".

En aquest sentit, Buch ha dit que “està baixant molt la delinqüència, sobretot el furt, que és el delicte que més es comet a Catalunya i també ha baixat el robatori en interior de domicili perquè la gent està a casa”.