8.4.20 - SANT CUGAT Vallès Occidental

L’Ajuntament de Sant Cugat engega un projecte per lluitar contra la bretxa digital

Miércoles, 08 de Abril de 2020

L’objectiu és facilitar que tot l’alumnat pugui continuar estudiant en línia mentre els centres educatius estiguin tancats

Foto: Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.
Amb l’objectiu de lluitar contra la bretxa digital entre l’alumnat de Sant Cugat, l’Ajuntament ha engegat un projecte per fer arribar ordinadors portàtils i connexió a internet a aquells estudiants que ho necessitin. La prioritat del consistori és garantir que tothom pugui continuar estudiant en línia mentre els centres educatius estiguin tancats pel confinament.

El projecte va dirigit a alumnes d’educació primària, de secundària, de l’escola d’Adults i dels programes de Formació i Inserció. Per fer realitat aquest propòsit, l’Ajuntament calcula que necessita més d’un centenar d’ordinadors portàtils i de connexions a internet.

En aquests moments l’Ajuntament està acabant de perfilar el sistema per oferir accés a internet a aquests alumnes. Molt probablement, serà repartint gratuïtament aparells USB amb connexió wi-fi. Aquest servei també s’oferirà en el cas que es disposi de portàtil però no d’accés a internet.

Crida a la població per donar portàtils en desús a través de Labdoo

El lliurament de portàtils es farà a través de la plataforma Labdoo.org, que des de l’inici d’aquest curs 2019/20 ja funciona a Sant Cugat. Aquesta ONG ha creat una xarxa humanitària que s’encarrega de recollir portàtils en desús, instal·lar-hi aplicacions educatives lliures i posteriorment distribuir-los a escoles necessitades d’arreu del món.

A partir d’ara, però, l’Ajuntament repartirà els ordinadors portàtils que es recullin a Sant Cugat a través de Labdoo entre l’alumnat de la ciutat que en tingui necessitat. Per aquest motiu l’Ajuntament fa una crida a tota la població perquè aporti portàtils en desús que puguin ser reaprofitats per alumnes santcugatencs i santcugatenques.

Per fer-ho, es demana seguir aquests passos:
  1. Sanejar el portàtil en desús i omplir-lo de programes educatius que ofereix Labdoo (es una operació fàcil i que es fa en poca estona: les instruccions es poden trobar a www.labdoo.org).
  2. Un cop el portàtil estigui sanejat i carregat amb programes educatius, cal contactar amb Labdoo a través de labdoo-team-catalunya@labdoo.org perquè el vinguin a recollir. També es pot fer arribar qualsevol pregunta a aquesta adreça electrònica.
Es proposa fer el sanejament de l’ordinador portàtil a casa per tal d’evitar contagis. Tot i això, en cas de no saber-lo sanejar Labdoo també ofereix la possibilitat de passar a buscar el portàtil en desús per les cases (enviant prèviament un correu electrònic). A més a més,  la seu de la Policia Local (plaça de la Vila, 2) també és un punt de recollida d’ordinadors portàtils en desús (estiguin o no sanejats).

Cal recordar que els portàtils Labdoo van carregats amb més de 80GB de continguts educatius per a totes les edats i per a totes les àrees de la ciència, inclosos: La Viquipèdia, cursos de la Khan Academy, cursos d'UNICEF, i molts més.

Els portàtils cal que arrenquin i tinguin mínim 1GB de RAM. També han de portar el carregador (no cal que la bateria funcioni perquè els portàtils s’utilitzaran endollats).

La regidora d’Educació, Pilar Gorina, explica que “volem lluitar contra la bretxa digital entre els nostres estudiants i garantir el dret a l’educació. I ho farem apropant mitjans a les famílies perquè aquests nois i noies puguin fer les seves tasques escolars. A través de la plataforma Labdoo cercarem portàtils i l’Ajuntament farà el possible per fer arribar la connectivitat a les seves cases”.