27.4.20 - BARCELONA Barcelonès

L’ACM demana que el superàvit del 2019 i els romanents dels es puguin destinar a la reactivació 

Lunes, 27 de Abril de 2020

La proposta de resolució de l’ACM també demana flexibilitzar la regla de despesa i l’estabilitat pressupostària perquè els ajuntaments puguin accedir a liquiditat i finançament mentre duri la situació de crisi


Foto: ACM.
El Comitè Executiu de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) ha aprovat una proposta de resolució per concretar mesures per la recuperació socioeconòmica des de la proximitat que representen els ens locals catalans. 

Una cinquantena de membres del Comitè Executiu de l’ACM es van reunir divendres de forma telemàtica per analitzar els efectes de l’emergència sanitària, social i econòmica provocada per la Covid-19 repassar les accions dutes a terme pel municipalisme català i donar compte de les accions a dur a terme en la següent fase de la crisi.

La proposta de resolució, que s’ha fet arribar a tots els ens locals, demana modificar la Llei orgànica 2/2012 d’estabilitat pressupostària i financera perquè els ajuntaments puguin disposar de tot el superàvit generat el 2019, així com dels romanents d’anys anteriors, per destinar-lo a aquelles mesures de recuperació i reactivació que considerin oportú d’acord amb la realitat i necessitats del seu municipi.

El president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha destacat l’esforç de contenció i bona gestió que s’ha fet des del món local: “Els ajuntaments hem estat els primers a aplicar esforç, bona gestió i contenció pressupostària, que ens ha permès disposar de recursos que ara la nostra ciutadania es mereix que invertim per mitigar la crisi sanitària, social i econòmica derivada de la Covid-19”.

La proposta de resolució de l’ACM també demana flexibilitzar la regla de despesa i l’estabilitat pressupostària perquè els ajuntaments puguin accedir a liquiditat i finançament mentre duri la situació de crisi. El document, al mateix temps, reclama que la contractació pública es flexibilitzi i agilitzi per donar més capacitat de reacció als ens locals, així com també que es faciliti la contractació de personal i s’incentivin jubilacions anticipades per poder contractar en sectors essencials per reactivar el país.

La proposta de resolució també demana que s’aixequi la limitació de despesa de recursos propis i que l’únic requisit sigui el fet que es destinin a despeses i projectes vinculats a la recuperació socioeconòmica post Covid-19 als municipis.

D’altra banda, la reunió ha servit per explicar la tasca de suport i impuls al municipalisme, que s’ha multiplicat arran de la Covid-19: s'ha ampliat als 7 dies de la setmana els serveis d’assistència, informació i consultoria, on s’hi han fet més de 200 consultes; s'ha engegat un canal de whatsapp bidireccional; i s'han fet xats amb el món local per tal de resoldre els dubtes dels alcaldes, electes i tècnics al servei dels ens locals del país. 

L’ACM també ha lliurat gratuïtament 115.000 mascaretes quirúrgiques, 6.000 mascaretes FPP2 i 200.000 guants de protecció als ajuntaments i ens locals de Catalunya, alhora que s’estudien noves mesures per seguir donant suport als municipis i als treballadors municipals que presten serveis essencials.