13.01.12 - SABADELL • Vallès Occidental

Sabadell eliminarà la cinquantena d'horts al·legals ubicats a tocar de l'aeroport per construir el nou accès sud

Viernes, 13 de Enero de 2012
Sabadell (ACN).- Els horts ubicats a l'entrada sud de Sabadell hauran de desaparèixer en els propers mesos. Així ho ha comunicat l'Ajuntament a la cinquantena d'agricultors que treballen aquests terrenys, en alguns casos des de fa més de trenta anys. El consistori afirma que la decisió es deu a què properament començaran els treballs per construir el nou accés viari a la ciutat que està previst que creuï aquest espai i que s'anomena Portal Sud. Els horticultors han rebut la notícia amb sorpresa, ja que asseguren que mai abans els havien informat sobre aquest projecte. Es neguen a abandonar els solars i exigeixen a l'equip de govern que els ofereixi una alternativa o els pagui una compensació econòmica.

La cinquantena d'agricultors que conreen els terrenys afectats han rebut la notícia que hauran d'abandonar l'indret amb sorpresa, ja que asseguren que desconeixien aquest projecte i que fins ara el consistori no els havia informat. "Sabem que volen fer passar una carretera per aquí i que volen que marxem", explica Manuel Pardo, un jubilat que treballa un terreny d'aquesta zona des de fa anys.

Pardo assegura que els afectats es reuniran el proper dilluns amb un advocat per conèixer quins drets tenen, ja que consideren que l'Ajuntament els hauria de compensar d'alguna forma: "Hi ha qui porta més de trenta anys aquí, qui ha pagat pel terreny i qui simplement l'ha ocupat", comenta l'home que reconeix que en no disposar de documents legals que acreditin que els usuaris han comprat un solar no poden demostrar-ho.

"No fem mal a ningú i la majoria som jubilats que venim aquí a passar l'estona i cultivem patates, cols, enciams, cebes i alguna fruita", comenta Pardo que explica que la majoria de terrenys també compten amb una mena de barracó on encendre foc i dur a terme reunions familiars. Amb tot reconeix que hi ha persones que si que treuen un rendiment del camp "perquè venen els seus productes".

Aquest és el cas del Diego, que conrea un altre camp i comercialitza les verdures que n'obté. "No és gaire, però si per alimentar la família i obtenir algun ingrés en l'actual situació de crisi", comenta.

L'Eladio, un altre afectat, lamenta la situació perquè adverteix que va comprar el solar per 400 euros fa tot just un any. "He tingut mala sort, però se que hi ha horts de lloguer en altres zones de la ciutat i potser n'adquireixo un", comenta resignat.

Els camps afectats per la construcció del nou accés a la ciutat són els que estan ubicats entre la carretera de l'Aeroport, el polígon industrial del sud est de la ciutat i el col·lector d'aigües residuals de la depuradora de Sant Pau de Riu-sec.

L'ajuntament s'oposa a indemnitzar els afectats

El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Manau, assegura que es tracta d'una qüestió "d'interès general" ja que la supressió d'aquests camps es deu a la "millora d'una infraestructura de comunicació important" com és la construcció del nou accés a la ciutat que rep el nom de Portal Sud.

El projecte s'emmarca en les obres de millora d'aquest sector de la ciutat que s'estan desenvolupant a l'entorn del nou parc empresarial de Sant Pau de Riu-sec i que entre d'altres infraestructures ha inclòs la construcció de la rotonda alçada de la C-58 i la nova entrada de Sabadell sud que connecta la C-58 amb el nou parc i també amb Badia del Vallès i Barberà.

"El que es farà és perllongar la carretera que s'ha construït en paral·lel a la C-58 que continuarà fins l'alçada del Sabadell Moda Centre", comenta Manau que assenyala que també es farà una rotonda davant l'aeroport i es modificarà l'entrada a la Gran Via. "A banda d'anar cap al sud també es podrà circular en direcció nord", indica.

Pel que fa a la possibilitat que els usuaris dels horts al·legals reclamin una compensació econòmica al govern local, Manau recorda que "aquestes persones no són propietàries, sinó que estan exercint aquesta activitat de forma il·legal però tolerada". Per aquest motiu recomana als afectats que es dirigeixin a la regidoria de Medi Ambient perquè coneguin quines alternatives existeixen.

"Vam endreçar l'àmbit del riu Ripoll i ara en aquesta zona i també a l'entorn del Parc Agrari hi ha espais que poden emplear-se per desenvolupar activitats de conreu", explica el tinent d'alcalde.

Tot i que l'Ajuntament ha plantejat als explotadors dels terrenys que en un parell de mesos haurien de començar a abandonar aquests camps, es probable que el procés s'allargui i es dugui a terme progressivament a mesura que vagin avançant els treballs de construcció de la nova carretera.