26.5.20 -  GRANOLLERS Vallès Oriental

Granollers aprova per unanimitat un pla de mesures socioeconòmiques amb 50 actuacions per fer front als efectes de la crisi de la covid-19

Martes, 26 de Mayo de 2020

Les accions es finançaran amb 1,5 milions d'euros procedents del resultat positiu de la liquidació del pressupost de 2019, als quals cal sumar 1,4 milions gastats en accions per gestionar l'emergència


Representants del Consell Econòmic i Social, portaveus dels grups municipals, la regidora de Promoció Econòmica i l'alcalde de Granollers en acabar la presentació del pla de mesures per fer front als efectes Covid-19. Fotos: T.Torrillas.
50 actuacions integren el pla de mesures socioeconòmiques que l'Ajuntament de Granollers ha aprovat per unanimitat amb els grups municipals del consistori, previ debat en el Consell Econòmic i Social i el Fòrum de Comerç, per protegir les persones en situació de vulnerabilitat i recuperar el dinamisme de la ciutat per fer front als efectes de la crisi causada per la covid-19. Són actuacions que acompanyen a les ajudes ja impulsades per l'Ajuntament de Granollers i per altres administracions, de les quals se'n podran beneficiar persones en situació vulnerable, comerciants, empreses i entitats.

Aquest dilluns 26 de maig, a la Sala Tarafa i respectant escrupolosament totes les mesures de seguretat i higiene s'ha fet el primer acte públic des del confinament per la crisi sanitària provocada per la Covid-19. El primer dia que Granollers entrava a la fase 1 de desescalada els membres del Consell Econòmic i Social, els portaveus dels grups municipals, la regidora de Promoció Econòmica, Gemma Giménez i l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral s'han trobat per presentar el pla de mesures socioeconòmiques per protegir les persones vulnerables i recuperar el dinamisme de la ciutat.
La portaveu de Primàries, Mònica Ribell, ha accentuat que «el pla transmet coratge i optimisme». El portaveu de Ciutadans, Jorge Pavón, ha remarcat que «es tracta de no deixar desemparat a ningú». Per la seva banda, el portaveu de Junts per Granollers, Àlex Sastre, ha ressaltat que «aquest és un pla conjunt, de tothom i que caldrà ser creatius: estar disposats a canviar constantment.» La portaveu d'ERC, Núria Maynou, ha assegurat que «cal treballar en xarxa i amb una taula de ciutat el màxim de participada». Jordi Terrades, portaveu del PSC, ha explicat que «ha estat un repte treballar en aquestes primeres mesures d'impacte i que caldrà posar-se d'acord per estratègies futures.»

La presentació ha finalitzat amb la intervenció de Josep Mayoral. L'alcalde de Granollers ha agraït als grups municipals i als agents econòmics i socials aquest acord en un pla de xoc que pensa en un Pacte de Ciutat. «Una aposta per a la creativitat, per a una nova economia, circular i una nova indústria. Ens cal mirada llarga per tancar l'escletxa digital i social i lluitar contra totes les desigualtats fent xarxa ciutadana». Mayoral ha remarcat que «la força està amb la ciutadania i avançarem des de la proximitat. Una vegada més és l'hora de sumar.»
 
Mesures de gestió de l'emergència (22)


De les 50 accions previstes en el pla de mesures, 22 fan referència a actuacions que s'estan portant a terme des de la proclamació de l'estat d'alarma. Tal és el cas de l'atenció de necessitats sociosanitàries com l'habilitació de l'alberg per a persones sense sostre, l'increment del Servei d'Atenció a Domicili (SAD) i la distribució de dispositius per facilitar l'accés a alumnes per poder seguir el curs escolar; les accions per minvar els efectes en l'economia local com facilitar els ajornaments o fraccionaments de tributs municipals a partir de plans individualitzats; endarrerir els terminis per al cobrament dels tributs municipals; o l'exempció d'algunes taxes per serveis que no s'han prestat com els residus comercials o l'ocupació de l'espai públic amb terrasses. També actuacions de protecció de la salut com comprar equips de protecció per garantir la seguretat de treballadores i treballadors municipals i per la ciutadania receptora dels serveis prestats, entre d'altres.

Aquestes 22 mesures tenen un import de 1.4120.000 euros, que comptabilitzen la despesa efectuada i el que s'ha deixat d'ingressar.

Mesures proposades (28)

Les altres 28 accions formen part del Pla de recuperació, per aplicar des del mes de juny fins al mes de desembre. Aquestes últimes es financen amb 1,5 milions d'euros procedents de la liquidació positiva del pressupost municipal de 2019.
 
Entre les mesures més destacades, per col·lectius i sectors, hi ha:

Persones en situació de vulnerabilitat

 • Ampliar l'atenció a Serveis Socials i incrementar les ajudes d'emergència en 125.000 €.
 • Incrementar els ajuts a infants i adolescents (beques menjador, material escolar, activitats musicals i esportives) per valor de 76.000 €.
 • Mesures destinades a gent gran, que podran beneficiar una part de les 1.461 persones majors de 65 anys que encara no tenen servei de teleassistència o d'atenció domiciliària, per valor de 40.000 €.
 • Accions d'emergència per al manteniment de l'habitatge per valor de 100.000 €, complementàries a les ja impulsades en el Pla Local d'Habitatge.
Treball i empresa
 • Contractació de 56 persones en plans d'ocupació municipals durant el 2020, per valor de 100.000 €.
 • Obrir una línia d'ajuts complementària a la d'altres administracions, amb un import de 235.000 €, pel treball autònom, d'entre 250 € i 1.000 € per sol·licitud.
 • Subvencions a empreses per contractar persones durant un any, per a la creació d'empreses i per a la compra d'empreses (programa Reemmpresa) per valor de 50.000 € i recursos d'acompanyament tècnic a les PIMES.
Comerç, restauració i turisme
 • Formació en eines tecnològiques i suport a plataformes de venda en línia per a petits comerços, per valor de 30.000 €.
 • Reducció de les taxes per les terrasses de fins a un 80 % i fins a 31 d'octubre i de residus comercials, de fins al 40% i fins el 31 d'agost de 2020.
 • Campanya de promoció per incentivar el consum i el turisme de proximitat, per valor de 35.000 €.

Cultura i educació
 • Priorització de les produccions locals i comarcals, subvenció per assumir part de les despeses dels cànons i concessions i el pagament de feines realitzades per actuacions suspeses, per valor de 160.000 €
 • Casals d'estiu el mes de juliol i 3 setmanes a l'agost per a infants i joves, atenent a la normativa establerta, per valor de 100.000 €.
 • Suport als centres educatius per les despeses sobrevingudes quan iniciïn de nou l'activitat,  per valor de 30.000 €.

Teixit associatiu
 • Ajudes a les entitats del tercer sector perquè puguin recuperar la seva activitat, amb un total de 40.000 €. S'hi sumen 10.000 € més, adreçats a entitats que reforcin el suport a l'emergència alimentària.