27.5.20 -  Alt Urgell/Berguedà/Cerdanya

El Parc Natural del Cadí-Moixeró promou els productes de proximitat per dinamitzar l'economia local arran de la COVID-19

Miércoles, 27 de Mayo de 2020

Ha impulsat una campanya en les xarxes socials per donar a conèixer entre la ciutadania la producció de 14 empreses locals de les comarques de l’Alt Urgell, Berguedà i Cerdanya, i ajudar-les a superar les dificultats afegides que ha suposat l’emergència sanitària

 

Productes de proximitat. Foto: govern.cat.
A més, el parc s’ha afegit al grup de treball liderat per l’IDAPA per donar suport als productors locals de les comarques pirinenques, al qual també pertanyen el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i el Parc Natural de l’Alt Pirineu
El Parc Natural del Cadí-Moixeró ha impulsat una campanya de promoció dels productes de proximitat dins del seu àmbit, amb l’objectiu de dinamitzar l’economia local i ajudar les empreses agroalimentàries i d’artesania de la zona a superar les dificultats sobrevingudes amb l’emergència sanitària de la COVID-19, pel que fa a la limitació dels canals de comercialització habituals. El parc vol així, contribuir a potenciar un consum responsable de productes de qualitat i de proximitat, lligats també a la preservació del patrimoni natural.

En aquest sentit, ha elaborat material multimèdia per a les xarxes socials, sobretot Facebook i Instagram, per presentar les singularitats dels productes d’aquesta àrea i incentivar la seva comercialització. Per a això,  el vídeo mostra enllaços directes a les empreses adherides per facilitar la petició de comandes. Fins al moment s’hi han sumat 14 empreses de productes locals de l’Alt Urgell, Berguedà i Cerdanya.

Prèviament, des del parc es va contactar amb les empreses productores, per identificar i conèixer les seves necessitats i inquietuds. Es va constatar la manca de canals per repartir els seus productes, tenint en compte que molts treballen amb producte fresc, i la conveniència de disposar d’un portal comú o la possibilitat de crear una fira de productes locals, entre d’altres.

En aquest sentit, el parc treballa en actuacions addicionals de suport que ajudin a reforçar les microempreses agroalimentàries d’aquest territori. L’objectiu és identificar necessitats, mancances i interessos pel que fa a la distribució dels productes locals del parc, compartir i facilitar la informació de les modalitats de distribució existents que realitzen els diferents productors i productores, i  estudiar la possibilitat i viabilitat d’organitzar una logística a nivell territorial i compartir rutes de distribució per optimitzar desplaçaments, amb xarxes de distribució.
Grup de treball del Pirineu

D’altra banda, el Parc Natural del Cadí-Moixeró s’ha integrat en el grup de treball liderat per l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), creat amb l’objectiu de treballar i donar suport als productors locals de les comarques pirinenques. Ho fa estudiant tant la implantació d’accions immediates en la promoció dels productes agroalimentaris d’aquests territoris, com amb altres a mig i llarg termini, com la potenciació de les fires locals, la coordinació i difusió de les diverses iniciatives sorgides abans i durant l’estat d’alarma, l’adaptació a les noves realitats que poden sorgir desprès del COVID-19 o la millora dels canals de distribució, entre altres. El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l’Alt Pirineu també formen part d’aquest grup.
En aquesta línia, recentment el grup de treball ha acordat impulsar un pla de treball al voltant de 4 eixos diferenciats, per a potenciar la transferència de coneixement i recerca, donar suport a la cadena de valor del producte local, promoció i comunicació conjuntes, i cooperació. Així, l’IDAPA s’encarregarà de desenvolupar un Observatori del producte agroalimentari local de l’Alt Pirineu i Aran, així com accions de foment al treball cooperatiu i a la generació d’aliances. Per la seva banda, el sector privat impulsarà un procés de treball per valorar i posar en marxa accions conjuntes de promoció, comercials o de distribució, i també s’ocuparà de la integració de les accions comunicatives i de promoció i suport a noves accions.