16.01.12 - BARCELONA • Barcelonès

Mas-Colell reclamarà aquest dimarts a Montoro els 759 MEUR i el fons de competitivitat

Lunes, 16 de Enero de 2012
Barcelona (ACN).- El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, demanarà aquest dimarts al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, el pagament dels deutes del govern espanyol amb Catalunya, és a dir, els 759 MEUR de la disposició addicional tercera de l'Estatut i els 1.450 MEUR del fons de competitivitat. A més, segons fonts del departament d'Economia, també li recordarà que l'Estat ha d'ingressar aquest any a la Generalitat 219 MEUR de la tercera addicional. Mas Colell ho plantejarà en una reunió que mantindrà amb Montoro a Madrid aquest dimarts a la una del migdia, hores abans que el Consell de Política Fiscal abordi el contingut de la Llei d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat.

A més, tant en la reunió bilateral amb Montoro com en el Consell de Política Fiscal i Financera, Mas-Colell té previst plantejar tres qüestions. D'una banda, posarà sobre la taula la necessitat de trobar un sistema "transparent i sistemàtic" perquè les comunitats autònomes no hagin de pagar un preu tan elevat pel deute. Tenint en compte que l'Estat el paga a un preu molt menor i que els mercats castiguen en major grau a les comunitats. Amb aquesta qüestió, Mas-Colell es mostra obert a escoltar propostes del govern espanyol per aconseguir aquest objectiu.

En segon lloc, el conseller d'Economia viatge aquest dimarts a Madrid amb la voluntat de conèixer tots els detalls i la "lletra petita" de la llei d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat que, tal com va avançar el Consell de Ministres de divendres passat, inclourà mecanismes "sancions" i "mecanismes correctors" per a les comunitats que incompleixin els objectius de dèficit. Segons va explicar la vicepresidenta Soraya Sáenz de Sanatamaría , les CCAA i els grans ajuntaments hauran de presentar un sostre de despesa abans d'aprovar els pressupostos i cada autonomia serà lliure de distribuir els recursos dins d'aquest límit.

Mas-Colell preguntarà pels detalls de la llei, com per exemple, quins seran els límits de despesa, així com la concreció dels càstigs que s'aplicaran i si hi haurà premis per les autonomies que sí que compleixin els compromisos de dèficit.

En tercer terme, el conseller d'Economia també plantejarà al govern espanyol la necessitat que posi en marxa reformes en diferents àmbits. En cas que l'Estat no hi estigui disposat, Ms-Colell reclamarà que no posin través a les reformes que s'impulsin des de les CCAA.

En la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, el govern de Rajoy també té previst reclamar a les autonomies que s'estrenyin el cinturó i redueixin organismes.

La "voluntat ferma" del govern espanyol per ajudar Catalunya

La president del PPC, Alícia-Sánchez Camaho, ha assegurat aquest dilluns que el govern espanyol té "voluntat d'ajudar en la mesura del possible" a reduir "l'asfixia financera" de Catalunya. Tot i que Camacho no ha especificat com es podria concretar aquest ajuda, ha refermat el "compromís i la voluntat ferma" del govern espanyol de mostrar aquesta actitud en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera d'aquest dimarts.