19.01.12 - ALCARRÀS • Segrià

Primera nit de patrulles veïnals a Alcarràs per prevenir robatoris en granges i masos del terme

Jueves, 19 de Enero de 2012
Alcarràs (ACN).- Prop d'una cinquantena de pagesos i ramaders d'Alcarràs (Segrià) han iniciat aquest dijous a la matinada les patrulles nocturnes per detectar i prevenir robatoris en granges i masos del terme. Els pagesos asseguren que se senten ''indefensos i burlats'' davant una situació de robatoris continuats des del mes de novembre. En aquest sentit, han assegurat que preveuen vigilar el terme durant les 24 hores del dia, per torns, fins que la situació es normalitzi. La seva tasca, però, només és dissuasòria i per això mantenen contacte permanent amb la Policia Local del municipi i també amb els Mossos d'Esquadra. Els afectats demanen una resposta de l'Administració abans que passi cap ''desgràcia''.

Pocs minuts després de les dotze de la matinada els pagesos s'han anat concentrant al voltant d'una foguera que han fet a la Casa de Montagut, al terme municipal d'Alcarràs. Al cap d'una mitja hora era important el nombre de vehicles i els assistents a la convocatòria eren prop d'una cinquantena. Tot seguit s'han organitzat les patrulles, que per torns, han vigilat les finques, els masos i les granges durant tota la nit. Els afectats s'han dividit en grups de dos o tres i també portaven un sistema d'emissores per comunicar-se mentre feien la patrulla.

El procediment ha estat senzill: vigilar els camins del terme i fer aproximacions als masos, granges i finques amb material per controlar moviments sospitosos. Malgrat tot, la primera jornada de patrulles ha comptat amb un obstacle meteorològic inesperat, la boira densa, que en alguns punts dificultava la visió més enllà dels deu metres.

La crispació i indignació entre els pagesos era evident moments abans d'iniciar el patrullatge. Asseguren que des del mes de novembre estan sent víctimes d'una onada de robatoris que ha afectat una bona part del col·lectiu agrícola del terme. Per això han decidit buscar aquesta solució, després de constatar que amb les patrulles dels Mossos d'Esquadra no n'hi ha prou per abastar els delinqüents. Un dels pagesos afectats, Antoni Escarp, ha explicat que les patrulles de vigilància s'han convocat a instàncies de la comunitat de regants. En aquest sentit ha remarcat que tot plegat es vol fer amb la col·laboració de la policia però ha lamentat que ''si elles no arriben hi hem d'anar nosaltres''.

Escarp també ha assegurat que no poden viure amb l'angoixa d'arribar a la finca i trobar-ho tot obert. Aquest pagès va ser víctima la setmana passada d'un robatori. Assegura que li van prendre força coses del magatzem, per un valor de 5.000 euros, i que es va sentir molt ''indefens''. Escarp ha afirmat que pràcticament a tots els veïns de la zona els han entrat alguna que altra vegada.

Per la seva part, el president de la Comunitat de Regants d'Alcarràs i Vallmanya, Simeó Abad, ha destacat que un dels principals problemes que tenen és la dificultat per presentar denuncies als Mossos d'Esquadra ja que consideren que és un procediment molt lent. Abad ha assenyalat que els lladres s'emporten ''de tot'', des d'animals vius a estris i tot el que troben a l'interior de les propietats. A més a més, ha remarcat que els robatoris no només tenen lloc quan és fosc sinó a les hores del migdia; per això ha assegurat que també faran vigilància en aquest moment del dia.

Abad ha volgut deixar clar que la gent ''està motivada'' per fer aquestes patrulles el temps que calgui, fins que la situació és normalitzi. A més a més, ha matisat que no donen la culpa del que passa als Mossos d'Esquadra, sinó a les Lleis que permeten que els delinqüents que cometen aquests robatoris puguin tornar a estar al carrer poc després de ser detinguts. Finalment, Abad, ha alertat que cal conscienciar a la societat del que està passant i exigir una resposta a l'administració, ''abans que passi una desgràcia'', perquè alguns veïns afectats poden arribar a anar armats a les finques davant el temor del que es puguin trobar.