20.01.12 - BARCELONA • Barcelonès

El Govern reclama a l'Estat que elabori el reglament dels CIE i que aquests estiguin tutelats per un jutge

Viernes, 20 de Enero de 2012
Barcelona (ACN).- El director general d'Immigració de la Generalitat, Xavier Bosch, ha reclamat al nou govern espanyol que elabori el reglament que ha de marcar el funcionament dels Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) que el govern del PSOE no va fer. "Porta tres anys de retard", ha declarat en declaracions al programa 'La caixa dels trons', produït per l'ACN. Bosch, que ha visitat un d'aquests centres, ha assegurat que la situació és "trista" i, que pel que coneixen de les queixes expressades, "sembla ser que no reben" el tracte humanitari al que ha assegurat que tota persona té dret. Bosch ha asseverat també que la situació d'aquests interns "hauria d'estar sota la tutela d'un jutge".

De fet, la normativa preveia que hi hagués dos jutjats encarregats dels casos que es poguessin produir als CIE però això no s'ha aplicat fins ara. Ara, en breu el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) preveu designar dos jutjats perquè s'encarreguin de tutelar el CIE de Zona Franca, l'únic que hi ha a Catalunya, durant un any.

Bosch ha recolzat aquesta via ja que ha afirmat que s'ha de complir tot allò que diu la llei i que són "una sèrie de coses que l'anterior govern no va complir". Entre aquestes no només ha situat la tutela judicial, sinó també que les ONG i els advocats "puguin entrar amb regularitat".

A través d'aquesta reglamentació Bosch espera que la situació millori en aquests centres, que tot i que arran de la seva experiència ha assegurat que "no són un camp de concentració", si que ha dit que "no és adequat que puguin estar allà (les persones) tancades sense més i sense poder ser atesos per advocats ni ONG".

Ha afegit també que en una presó la gent sap quina és la seva condemna però en canvi als CIE hi arribes "sense que t'hagi condemnat ningú, només les circumstàncies i la llei permet que et retinguin". Bosch ha recordat però que les competències d'aquests centres són del Ministeri de l'Interior del govern espanyol.

Barris en tensió

D'altra banda, Bosch s'ha referit també a la convivència als municipis de Catalunya i ha alertat que hi ha "uns quants barris, bastants, amb més tensió" de la desitjable. No ha posat noms ja que ha assegurat que "cada municipi té el seu barri conflictiu".

El director general ha considerat que aquesta situació es viu especialment en aquells barris construïts durant el Franquisme sense serveis per desenvolupar la convivència i que van ser ocupats majoritàriament per l'emigració procedent de l'Estat espanyol. Ara aquests ciutadans estan marxat i, majoritàriament pels preus més baixos, la nova immigració hi va a viure. "Estem repetint el que va passar", ha assegurat.

Bosch ha destacat els esforços que han fet els ajuntaments i governs però ha assegurat que continuen havent "molts dèficits" . Ha alertat que això "sumat als nerviosisme que crea l'atur" està provocant "més tensió de la que hi havia".

En aquest sentit, Bosch ha posat l'exemple del que va passar a principis d'anys al barri del Besòs, quan un jove senegalès va morir per un tret presumptament a mans d'un ciutadà d'ètnia gitana. Ha explicat que aquest no va ser un cas de racisme però ha dit que és un exemple de que "si no es treballa podria haver conflictes".

Bosch assegura que "li sobra" PxC

El director general ha considerat que no es pot dir que Catalunya sigui racista, tot i que ha reconegut que, com a tots els llocs, hi ha persones que si que ho són i que hi ha un cert "recel" als ciutadans de fora. Tot i això, ha reconegut que hi ha una part de la població que ha recolzat un partit com Plataforma per Catalunya (PxC), un partit que ha assegurat que a ell "li sobra". "A mi aquest partit em sobra, no és del meu grat que hi sigui", ha declarat.

Bosch ha acusat aquest partit d'utilitzar "mentides flagrants" i arguments "falsos" que es poden incloure "dins dels supòsits penals". Per això, ha recordat que la Generalitat ha denunciat al seu líder, Josep Anglada, en dues ocasions "per les seves manipulacions".

Bosch ha diferenciat aquest partit del PP a Badalona, ja que ha assegurat que aquest segon no és un partit racista. "No es pot comparar", ha dit. Malgrat aquesta apreciació, ha considerat que el propi partit "hauria d'aclarir" quin és el missatge que vol donar en matèria d'immigració. Com a Govern, ha assegurat que la col·laboració amb el consistori badaloní en matèria d'immigració i integració no ha canviat i que això no té res a veure amb el que puguin ser determinades actuacions del seu alcalde, Xavier García Albiol, que ha considerat que han de jutjar els seus ciutadans i partits municipals a l'oposició.