20.01.12 - PERPINYÀ

S'acosten els sectors logístics de l'Empordà i de Perpinyà en un fòrum celebrat a la Catalunya del Nord

Viernes, 20 de Enero de 2012
Perpinyà (ACN).- Els principals actors del sector logístic i dels transports de l'Empordà i del Rosselló s'han reunit aquest divendres a Perpinyà a inciativa del think tank Opencat. Han contraposat anàlisis, estratègies i interessos en un fòrum inèdit que ha pretès dissenyar nous marcs de cooperació generats pel futur corredor mediterrani. S'ha celebrat sota la forma d'una conferència-debat a l'auditori de la mancomunitat de Perpinyà Mediterrània amb el títol "Saint-Charles i Vilamalla, complementaris o adversos?". Hi ha participat el director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat, Santiago Garcia Milà i el sotsdirector del Port de Barcelona, Romain Grau, entre d'altres.

En el fòrum s'ha tractat la dualitat entre la futura plataforma Logis Empordà i el Mercat Internacional Sant Carles de Perpinyà, líder europeu de la distribució de fruita i verdura. Amb l'òptica de descriure la competició europea del futur en un àmbit que el seu president, Vincent Dumas, anomena "eurocatalà", el laboratori d'idees Opencat ha ajuntat cinc ponents: Ricard Font, director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Santiago Garcia Milà, sotsdirector del Port de Barcelona, Romain Grau, vicepresident de Perpinyà Mediterrània delegat del sector logístic, Georges Jordan, president de la plataforma Grand Saint-Charles de Perpinyà i Léopold Médina, representant del Mercat Internacional Saint-Charles.

Ricard Font i Romain Grau han coincidit a declarar que el marc europeu situa el Rosselló i l'Empordà en un escenari competencial, tot i que, segons Font, "les nostres plataformes poden complementar-se per competir plegades amb altres plataformes de més al nord i més al sud". No obstant, el representant del govern de la Generalitat de Catalunya ha advertit que "de moment, dir que no competim seria ingenu", tot subratllant "necessitem un pla de negoci complementari".

Romain Grau s'ha acostat a aquest posicionament, destacant que "estem en un mercat intens, hi ha competència, però no adversitat. Hi ha fluxos de mercaderies per tothom, tant per les sis zones del Rosselló, com Saint-Charles, a Perpinyà, que lidera a Europa la repartició de fruita i verdura, com per al projecte Logis Empordà de Vilamalla. Sumant, estem capaços de competir amb Bèlgica o el nord d'Alemanya". També ha posat de manifest les especialitzacions de cada plataforma, puntualitzant "A Perpinyà tenim una creixent obertura cap al Marroc, Vilamalla captarà fluxos del port de Barcelona, i resultarà natural entendre's".

Com a representant del mateix port, Garcia Milà ha defensat una "posició al món que ens obliga a la complementarietat, ja que Perpinyà i Vilamalla es troben el mateix corredor europeu, el número 3, segons el defineix la Comissió europea. Ens toca gestionar-lo, a través de les nostres plataformes". El fòrum, que s'ha desenvolupat amb nodrida assistència empresarial de la Catalunya Nord i de les comarques de Girona, ha permès entreveure guions de cooperació per al decenni actual. També ha palesat voluntats compartides d'aproximació, amb un "pla de negocis complementari i competitiu", segons ha ressaltat Ricard Font.