24.01.12 - LLEIDA • Segrià

Les protectores d'animals de Lleida tanquen el 2011 amb més gossos i menys ajudes

Martes, 24 de Enero de 2012
Lleida (ACN).- Les dues protectores d'animals de Lleida ciutat estan "saturades". Les seves responsables han explicat a l'ACN que l'any 2011 s'ha tancat amb més gossos perquè hi ha hagut menys adopcions; i menys ajudes econòmiques perquè molts socis s'han donat de baixa a causa de la crisi. Les responsables de les protectores lamenten, a més, que les administracions hagin eliminat les "poques" ajudes econòmiques que els donaven. La Generalitat va deixar de subvencionar part de les castracions i el menjar dels animals fa uns tres anys i el regidor de Medi Ambient de la Paeria, Josep Barberà, ha avançat a l'ACN que han eliminat pel 2012 la subvenció d'uns 3.000 euros que rebien cadascuna perquè "no hi ha diners".

Els efectes de la crisi econòmica són molts i diversos i un d'ells és l'abandonament de gossos. Tant la Protectora Amics dels Animals del Segrià com la Protectora d'Animals Lydia Argilés, totes dues a Lleida ciutat, estan "saturades". L'any 2011 l'han tancat amb un excés d'animals abandonats a les seves instal·lacions. La dinàmica però ha canviat. Abans la majoria d'animals que entraven a la protectora se'ls trobaven abandonats pel carrer o a les carreteres. Ara, en canvi, són moltes les persones que els demanen ajuda perquè no es poden fer càrrec del gos a causa de la crisi. És el cas per exemple d'una parella que es separa i que com no tenen feina han de tornar a casa dels pares i aquests no volen animals, immigrants que no troben feina, tornen al seu país i no poden pagar el que costaria endur-se al gos o gent que es queda a l'atur i no pot fer-se càrrec de les despeses de l'animal.

A la Protectora Amics dels Animals del Segrià hi ha 240 gossos i a la Protectora Lydia Argilés uns 300. "Tenim més animals que mai i necessitem ajuda", asseguren. Però les ajudes econòmiques són cada vegada menors. Dels 400 socis de la Protectora Amics dels Animals del Segrià, per exemple, s'han donat de baixa 40 perquè han de reduir despeses a causa de la crisi. A més, la subvenció d'uns 3.000 euros que rebia cada protectora per part de l'Ajuntament, enguany no la rebran perquè "no hi ha diners". "Tenim 120 gossos a la canera i hem de vetllar per ells", explica Barberà. La canera municipal, per la seva banda, compta amb un pressupost de 79.469 aquest 2012 en què s'inclou el servei veterinari instal·lat al centre però no el sou dels treballadors de la canera.

La Generalitat, per la seva banda, fa tres anys que no subvenciona un tant per cent de les despeses en castracions, esterilitzacions i alimentació dels animals de les protectores lleidatanes. Altres ens públics com ara la Diputació de Lleida o el Consell Comarcal del Segrià mai els han ajudat econòmicament, lamenten.

Precisament, els responsables de les protectores demanen al Consell Comarcal del Segrià, ja que creuen que seria una solució per reduir la saturació de les seves instal·lacions, que com a mínim obrin "ja" el Centre d'Acollida d'Animals d'Alcanó que fa dos anys que està acabat però que no s'obre per falta de pressupost. Alcanó, expliquen, hauria d'acollir els gossos abandonats dels municipis del voltant de Lleida i "mentre no s'obri, la gent que es troba un gos a la comarca, ens truquen a nosaltres".

A Lleida, entre les dues protectores i la canera municipal, es van recollir l'any 2011 gairebé 800 gossos abandonats mentre que s'en van adoptar menys de 600.