16.11.20 - BARCELONA • Barcelonès

L’ACM participarà per primer cop en el Consell Polític del l'organisme mundial del Congrés de Governs Locals Units (CGLU)

Lunes, 16 de Noviembre de 2020

El president de l’ACM i alcalde de Deletebre, Lluís Soler, i la vicepresidenta de l’ACM i alcaldessa de l’Anglès, Àstrid Desset, formaran part dels Consells Polítics de l’organisme mundial on hi ha representades més de 240.000 ciutats i regions del món, el Congrés de Governs Locals Units (CGLU)

Foto: ACM.
Més en concret, el president Soler formarà part del Consell Polític de Governança territorial multinivell i finançament sostenible. La vicepresidenta Desset ho farà en el Consell Polític sobre el Dret a la Ciutat i Territoris Inclusius
Soler i Desset compartiran debats amb alcaldes i alcaldesses de ciutats com Bogotà, Lampedusa, Lisboa, Utrecht, Johannesburg, així com altres entitats municipalistes d’arreu del món. En representació catalana, també han estat nomenats, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, l’alcaldessa de l’Hospitalet del Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, la tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, i l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart,
La composició dels Consells Polítics s’escull en el marc de Consell Mundial de la CGLU, l’organisme principal de l’organització, i qui decideix la política d’aquesta. El Consell Mundial es va celebrar aquest divendres 13 de novembre de manera telemàtica.
El Consell Polític sobre Governança territorial i multinivell, té com a prioritat per aquest proper any 2021, abordar l’agenda rural-urbana i la governança territorial com a motor d’igualtat i de la recuperació verda. També tindrà com a objectiu, generar recomanacions per al diàleg i la governança multinivell en el període posterior al Covid, al Fòrum mundial de ciutats intermèdies que es celebrarà el primer semestre del 2021.
El Consell Polític sobre el Dret a la Ciutat i Territoris Inclusius, tindrà com a objectiu  millorar el canvi en la narrativa sobre la mobilitat i la migració, així com seguir contribuint a un canvi de paradigma i passar del concepte de ciutadania al de veïns i veïnes més enllà de les fronteres.
La CGLU, presidit per Mohamed Boudra, Alcalde de Alhucemas, és l’organització mundial, amb seu a Barcelona, per a representar i defensar els interessos de tots els tipus de governs locals i regionals, promoure els seus valors, objectius i interessos, a través de la cooperació entre els diferents governs locals. Va néixer el 2004 i representa a més de 240.000 ciutats, regions i metròpolis, més de 175 associacions de governs locals i regionals, representant a més de 5 bilions de persones (70% de la població mundial), i estant presents a 140 estats (dels 193 de Nacions Unides).
Entre d’altres tasques, la CGLU facilita el treball de la Global Task Force de Gobiernos Locales y Regionales, que reuneix més de 30 xarxes a nivell internacional i porta a terme activitats conjuntes de projmoció en relació a processos de polítiques internacionals o l'agenda del canvi climàtic o els Objectius de Desenvolupament Sostenible.