25.01.12 - EL PRAT DE LLOBREGAT • Baix Llobregat

La Generalitat atura la nova mesquita del Prat de Llobregat

Miércoles, 25 de Enero de 2012


El Prat de Llobregat (ACN).- Una mesquita de 332 metres quadrats per allotjar les pregàries d'uns 500 fidels. Aquest era el projecte de la comunitat musulmana del Prat quan va comprar una nau industrial a les afores del poble per 366.000 euros i va començar a reformar-la. Ara, però, ja ningú hi feineja. Tot està aturat des de juliol. La part posterior del solar queda a prop de les vies i té una afectació ferroviària. Per això l'Ajuntament havia de consultar la Generalitat abans d'autoritzar un ús provisional del solar com a centre de culte. I la comissió d'urbanisme de Barcelona va fer un informe desfavorable. Ara la comunitat musulmana ha presentat un recurs contra aquesta decisió que la conselleria de Territori ha de resoldre.


Sense fer soroll i sense tenir problemes volien habilitar els musulmans del Prat el seu nou centre de culte a la ciutat. En tenen dos, un d'ells des de fa més de dues dècades, però se'ls havien quedat petits. Els dos centres de culte (un al barri de Sant Cosme i un altre a les Palmeres, una zona de casetes que està afectada per l'aeroport i el consistori planejava enderrocar abans de la crisi) s'han quedat petits per acollir el mig miler de musulmans que, segons el president de la comunitat, Abdelhak Ben Daman, s'apleguen els divendres.

Per això les dues comunitats es van reunificar i van sumar esforços per comprar el nou local, l'estiu del 2010, i habilitar-lo. El projecte no havia causat gaire polèmica entre els veïns: l'Associació de Veïns del Casc Antic, la zona on és la nau, no havia acordat cap postura sobre l'assumpte.

El PP va acusar ICV i el PSC de favoritisme amb la connivència de CiU

Qui sí que va inflamar el debat fou el PP, que el febrer de l'any passat va repartir uns fullets en què s'oposava obertament a la mesquita i acusava, textualment: "l'alcalde del Prat i els seus socis del PSC s'han compromès a la requalificació del terreny, amb el silenci de CiU". Això li va valdre als populars, que des del maig passat són la segona força al municipi governat des de sempre pels ecosocialistes, una reprovació unànime de la resta de grups presents al consistori la passada legislatura: ICV, els seus socis de govern del PSC, CiU i ERC.

La mesquita s'encalla per l'afectació ferroviària

La realitat, però, és una altra: la comunitat islàmica està tenint obstacles per habilitar la seva nova mesquita. La part posterior del solar, que té la seva entrada principal a l'Avinguda Josep Anselm Clavé, està a pocs metres de les vies del TGV i de rodalies. Els darrers metres de la nau són, encara avui, reserva ferroviària.

Aquesta circumstància fa que l'Ajuntament hagi de consultar la Generalitat abans d'autoritzar qualsevol ús provisional del solar, destinat originàriament a usos industrials. Ho va fer, i el passat 14 de juliol la comissió d'urbanisme de Barcelona va informar desfavorablement del projecte, han confirmat fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Per això el municipi va denegar la llicència. "El no de l'Ajuntament ve motivat per un no de la Generalitat", s'escuda el tinent d'alcalde, Sergi Alegre (ICV). Alegre sempre ha defensat que el consistori pensa tramitar la sol·licitud de la comunitat islàmica com qualsevol altra. I, si aquesta comunitat aconsegueix revocar la decisió de l'administració catalana, Alegre assegura que estudiaran la petició com fan amb totes les que reben.

Ara els musulmans estan intentant això: impugnar la decisió de la Generalitat. Per això van presentar el passat 7 de setembre un recurs d'alçada contra la decisió de la comissió d'Urbanisme, informen al Departament de Territori, que haurà de resoldre el responsable de la Conselleria. I, si la resolució segueix sent desfavorable als seus plans, no descarten emprendre la via judicial contenciós-administrativa.