25.01.12 - BARCELONA • Barcelonès

Pujol diu que a Catalunya s'ha actuat de "manera molt imprudent" fins arribar a una situació econòmica "molt crítica"

Miércoles, 25 de Enero de 2012
Barcelona (ACN).- L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha afirmat aquest dimecres que a Catalunya s'ha actuat d'una manera molt imprudent" i ha advertit que la situació econòmica és "molt crítica". "Simplement direm que s'ha actuat de manera molt imprudent. Massa pretensiosa, cosa molt perillosa quan es va curt d'armilla (...) I més encara si l'eina política que s'ha triat per treballar és descompensada i està mal ajustada", escriu Pujol en un article del Centre d'Estudis que porta el seu nom. Per això, considera que la situació és "molt crítica" i ha fet una crida a la responsabilitat a les forces polítiques. "Perquè en la situació actual del país alguna responsabilitat hi tenen. I alguns, molta", sentencia.

Pujol adverteix que el govern espanyol pugui "escapçar" l'autogovern català i ha dit que "la gravetat del moment reclama una reacció política i social, però també ètica". Assegura que "no es tracta de fer discursos buits sobre la unitat" sinó que "cadascú assumeixi la seva responsabilitat". Per part del Govern, afirma, Pujol afirma que s'ha trobat "amb un dèficit molt alt, amb uns compromisos inassolibles, amb les conseqüències polítiques i econòmiques d'una relació molt deteriorada amb Espanya, amb un ambient molt malfiat". Per aquest motiu, continua, està obligat a enfrontar-s'hi "amb valentia i honestedat".

Per altra banda, insta els partits polítics a actuar amb responsabilitat. "Han d'entendre que no és hora de fer 'politiqueta'. Ni de quedar bé. Es tracta, si no d'ajudar el país a sortir de l'atzucac almenys de no entestar-se a fer impossible la feina dels qui en tenen la màxima responsabilitat. Per aquest camí podrien caure en el cinisme", adverteix.

Entre d'altres, l'expresident ha atribuït la culpa de l'actual situació a una "rècula de governs" i "un concepte d'Espanya", tot i que també -continua- "des de Catalunya cal interrogar-se sobre els nostres errors col·lectius durant els últims trenta-cinc anys. Alguns ja en l'època de la Transició".

Per l'expresident català, Espanya ha actuat "especialment malament" davant la crisi i en el cas de Catalunya "també" i "amb l'atenuant del mal finançament i dels flagrants incompliments del govern central, però amb un plus de manca de prudència". Pujol es pregunta "què ha passat" a Catalunya perquè s'hagi passat d'una bona situació econòmica l'any 2000 a la crisi actual i ho ha atribuït a una manera d'actuar "molt imprudent" i massa pretensiosa" fins a arribar a una situació "molt crítica".