25.01.12 - SABADELL • Vallès Occidental

El Govern atura temporalment les obres per perllongar els FGC a Sabadell i Terrassa

Miércoles, 25 de Enero de 2012
Sabadell (ACN).- El Govern aturarà temporalment les obres per perllongar els Ferrocarrils de la Generalitat a Sabadell i Terrassa. Així ho ha anunciat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, que ha explicat que l'executiu català ha encarregat la gestió de les obres a l'ens públic que gestiona infraestructures, Ifercat, que s'encarregarà de redactar un nou pla de finançament que permeti cobrir els 723 MEUR pendents de les línies vallesanes. La previsió és que aquest document estigui enllestit aquest estiu i que un cop elaborat permeti fixar un nou calendari d'execució. El perllongament dels FGC a Terrassa havia d'estar acabat el 2013 i a Sabadell el 2015.

Lluís Recoder ha explicat que l'actual situació econòmica ha portat el Govern a "replantejar" aquests dos projectes precisament per "poder-ne garantir" l'execució.

"Volem posar ordre en el finançament d'aquests projectes i per fer-ho elaborarem un pla de viabilitat", ha assenyalat el conseller que ha afegit que "el primer pas consistirà en desencarregar l'obra a FGC i encarregar-ne la gestió a un altre instrument que és la gestora d'infraestructures ferroviàries que es Ifercat". Aquesta empresa s'encarregarà de redactar un estudi que es preveu que estigui enllestit aquest estiu i que permetrà cercar noves vies per finançar els 723 MEUR pendents de pagament.

Recoder ha detallat que el Departament disposa pel 2012 de 122 MEUR procedents del Banc Europeu d'Inversions (BEI) per fer front a aquets treballs, i que a més compta amb 138 que ja estan destinats al projecte egarenc. "Amb aquest crèdit no tenim suficient capital per finançat els 723 MEUR pendents", ha assenyalat.

En el cas de Terrassa el Pla Econòmic Financer del 2010 preveia una inversió global de 427 MEUR. Fins ara, el valor de l'obra executada suposa 276 MEUR, dels quals només s'han pagat 78 MEUR. D'aquesta manera resten per pagar 198 MEUR d'obra executada més 151 MEUR pendents d'execució, és a dir un total de 349 MEUR.

Pel que fa a Sabadell, el mateix Pla preveua una inversió global de 421 MEUR, 141 dels quals suposen l'obra executada fins ara, i 47 ja s'han pagat. Així el deute pendent d'obra executada puja fins els 94 MEUR, mentre que les obres pendents sumen un import de 280 MEUR, i l'import total a pagar a 374 MEUR.

Arranjament de les obres en superfície

Recoder ha assenyalat que l'objectiu principal ara per ara és solventar les afectacions en superfície per minimitzar les conseqüències que pateixen veïns i comerciants, unes millores que es faran de manera provisional i d'acord amb el consens arribat amb els ajuntaments de Terrassa i Sabadell. Per aquest motiu aquest vespre el conseller té prevista una trobada amb l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, mentre que demà la celebrarà amb el batlle sabadellenc, Manuel Bustos.

Ara per ara les obres a Terrassa han permès perforar els dos túnels paral·lels de què disposarà la xarxa ampliada i ara caldrà habilitar les estacions, tres de les quals són completament noves i una d'elles serà intercambiador amb Rodalies de Catalunya, unes obres que Recoder ha estimat que suposaran entre 12 i 14 mesos de treballs.

A Sabadell el primer dels dos túnels ja s'ha perforat, mentre que la tuneladora s'hauria d'estar desmantellant per traslladar-la al nord de la ciutat i perforar de nou el segon túnel. Aquí els treballs es preveu que s'allarguin entre 30 i 36 mesos. En aquest cas els treballs permetran a la co capital vallesana passar de dues a cinc estacions, una de les quals serà intercanviador amb Rodalies de Catalunya.