26.01.12 - BARCELONA • Barcelonès

El Govern aplicarà una reducció de jornada del 15% a 7.103 interins tècnics i administratius

Jueves, 26 de Enero de 2012
Barcelona (ACN).- La vicepresidenta del Govern i responsable del departament de Governació, Joana Ortega, ha anunciat aquest dijous a la comissió de Governació del Parlament, que l'executiu aplicarà una reducció de la jornada laboral del 15% a uns 7.103 funcionaris interins que treballen per la Generalitat. Es tracta dels interins tècnics i de les àrees d'administració, dels que queden exempts els bombers, els veterinaris d'escorxadors, els empleats penitenciaris i els rurals. El Govern preveu un estalvi de 32 milions d'euros derivada d'aquesta mesura en 2012. Ortega, però, ha explicat que aquesta reducció, tot i ser "temporal", no només afectarà aquest exercici, sinó que podria allargar-se també pel proper 2013.

Els sindicats majoritaris estan avisats des d'aquest dijous al matí segons el departament. I Joana Ortega ho ha anunciat a la comissió de Governació celebrada al Parlament. La vicepresidenta ha explicat el pressupost del departament pel 2012 i, entre els novetats, ha concretat la reducció que el Govern aplicarà a la jornada laboral dels treballadors interins amb tasques tècniques i administratives.

Així, dels aproximadament 28.000 interins que té la Generalitat, 7.103 veuran com la seva jornada disminueix en un 15%, amb la conseqüent reducció en la seva retribució. Queden, doncs, exclosos els interins sanitaris, docents, Mossos d'Esquadra i els tècnics penitenciaris, veterinaris d'escorxadors, rurals i bombers. Segons Governació, aquesta mesura suposarà un estalvi de 32 milions d'euros durant aquest exercici de 2012.

Ortega ha explicat que aquesta mesura s'emmarca dins la voluntat del Govern de trobar fórmules on "la primera prioritat per sobre de tot" ha estat el manteniment de llocs de treball. "Això, ha fet necessari estudiar com repartir les càrregues de treball i avaluar totes les alternatives perquè l'impacte sigui el menor possible i estigui repartit de la forma més equitativa possible", ha valorat la vicepresidenta.

La també responsable de Governació ha detallat, a més, que aquesta és "una mesura de caràcter temporal" i el seu departament ha concretat que podria allargar-se també fins el 2013. Ortega també ha volgut destacar que aquesta reducció és menor de la que inicialment es va preveure, on s'havia parlat d'una possible afectació d'un terç de la jornada. La vicepresidenta ha recordat, a més, que mesures semblants s'han hagut de prendre a moltes altres comunitats autònomes per una necessitat semblant.

Els grups polítics han tingut, en el seu torn d'intervenció, un dur to contra la gestió de la vicepresidenta, a excepció dels portaveus de CiU i PPC. El PSC, ERC, ICV-EUiA i C's han acusat el Govern de falta de credibilitat en les seves promeses i de no tenir capacitat de diàleg amb els representants sindicals i dels treballadors. Aquests grups també han criticat "les maneres" del departament amb la funció pública i l'han acusat de voler fer perdre efectivitat amb mesures com la que afecta als interins, i han alertat de la manca d'un estudi exhaustiu sobre com afectarà això a la feina i a la plantilla. PSC, ERC, ICV-EUiA i C's han votat a favor de les esmenes a la totalitat i no han acceptat el pressupost del departament.

Des de CiU, com era d'esperar, han donat ple suport a la gestió, les mesures i el pressupost presentat per Joana Ortega. Per part del PPC, que amb la seva abstenció a les esmenes a la totalitat ha facilitat el tràmit i l'aprovació dels comptes de Governació pel 2012, s'ha mostrat més comprensiu amb el Govern que la resta de formacions de l'oposició. Els populars han reclamat que es tingui en compte el seu criteri incrementant la reducció de despeses i tancant ens com el Memorial Democràtic, i han criticat que la seva política de personal no s'apliqui sempre també amb el personal eventual.