26.01.12 - BARCELONA • Barcelonès

Ortega anuncia que Governació pagarà els 69 milions d'euros que deu als ajuntaments abans del febrer

Jueves, 26 de Enero de 2012
Barcelona (ACN).- La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha anunciat que el departament de Governació, del qual ella n'és la titular, pagarà els deutes que té amb els ajuntaments abans que acabi el gener. Així, abonarà 69 milions als municipis, provinents principalment de subvencions atorgades per obres i amb el seu pagament pendent. Ortega també ha anunciat canvis en la convocatòria del PUOSC 2013-2016, on es permetrà a municipis amb dificultats financeres demanar subvencions per pagar obres ja fetes però sense pagar, i destinar fins al 50% d'un ajut atorgat al manteniment d'instal·lacions municipals. Amb això, Ortega vol contribuir al sanejament dels comptes d'ajuntaments que ara no tenen equilibri financer.

Joana Ortega ha volgut començar la seva intervenció sobre la relació amb el món local a la comissió de Governació recordant el seu "compromís" adquirit fa set mesos al mateix Parlament per liquidar els deutes del departament amb els ajuntaments. I és que, segons la vicepresidenta, el departament acumula un impagament de 69 milions d'euros amb els municipis, derivats majoritàriament de deutes adquirits a través de subvencions a obres atorgades però que encara no s'han pagat als ajuntaments corresponents. "Només set mesos després, complim, i abans del 31 de gener, aquests deutes es pagaran", ha avançat.

D'aquesta manera, el departament salda els deutes pendents. Però tot i això, des de l'oposició, i sobretot des de PSC, ERC i ICV-EUiA, s'ha criticat que la vicepresidenta hagi volgut vendre l'anunci com un èxit quan, segons han denunciat, els diners que paga ara Governació suposen una part molt petita dels 753 milions d'euros que la Generalitat en el seu conjunt deu als municipis.

L'altre gran anunci fet per Joana Ortega és la reforma d'alguns aspectes del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC). Aquesta partida creix en 6 milions d'euros en el pressupost de 2012, i això ha estat posat en valor tant pel Govern com per l'oposició.

La vicepresidenta ha explicat que, degut a una baixada de recursos destinats al PUOSC entre 2009 i 2010, el departament s'ha trobat amb un "greu desajust entre l'obra executada i el seu pagament", és a dir, que algunes de les obres subvencionades pel departament quedaven sense poder-se abonar. Segons la vicepresidenta, aquest defecte comptable s'ha pogut solucionar quasi en la seva totalitat i aquest any es podria corregir del tot. "Es preveu tramitar el pagament de la pràctica totalitat de les obres efectuades", ha avançat.

Amb tot, Ortega ha considerat que les dificultats econòmiques dels ajuntaments han fet que Governació hagi hagut d'introduir novetats. D'una banda, el departament prorroga els terminis d'adjudicació de les obres que s'hagin d'iniciar per tal d'aconseguir "un assoliment del cofinançament necessari per dur a terme les inversions i també per fer front a les partides pressupostàries destinades a l'actual anualitat".

D'altra banda, i de cara a la propera convocatòria del PUOSC, Joana Ortega ha anunciat que el departament aposta per modificar algunes condicions que facilitin el sanejament dels comptes als ajuntaments. Actualment, segons la vicepresidenta, un ajuntament només pot optar a la subvenció del Pla si té equilibri financer. Si no és així, l'alcalde només pot "adjudicar l'obra i empitjorar la situació financera, o perdre la subvenció, i en els dos casos empitjora el municipi".

És per això que Governació impulsarà modificacions en la convocatòria. "Si un ajuntament no està en equilibri financer, podrà prorrogar l'adjudicació fins a recuperar l'equilibri o renunciar a la subvenció i obtenir-ne una part per pagar deute d'inversió ja feta i recuperar-se més aviat", ha explicat Joana Ortega, que ha afegit que aquesta mesura "ens la demandaven els ajuntaments" amb dificultats financeres perquè els ajuda a pagar amb noves subvencions obres ja efectuades i no pagades.