29.01.12 - VALLS • Alt Camp

Valls celebra la 31 edició de la Festa de la Calçotada més internacional

Domingo, 29 de Enero de 2012
Valls (ACN).- 31 edicions i nou èxit de la Gran Festa de la Calçotada de Valls. Segons les primeres estimacions unes 30.000 persones s'han aplegat aquest diumenge a la capital de l'Alt Camp en un ambient de fresca i serè que a la zona consideren el temps idoni per gaudir d'aquests tradicionals àpats. Mitjans dels Estats Units i Europa s'han interessat per la festa que tampoc s'han perdut grups de japonesos i estudiants nord-americans. El concurs de menjar calçots que ha tancat la jornada ha estat presidit pel conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, que ha destacat la festa com un model de promoció agrària a seguir. El guanyador del concurs ha menjat en 45 minuts 2,735 quilograms de calçots.

Ambient festiu durant tot el matí a Valls, on segons les primeres estimacions hi han participat 30.000 persones i s'han consumit més de 100.000 calçots. Com ha apuntat el secretari de la Cambra de Comerç, Rafel Castells, aquesta festa és el "pòrtic de la plena temporada de calçotades que es perllonga fins a l'abril" esperant milers de persones participin en la que es considerada la verdadera temporada turística de l'Alt Camp i la Ruta del Císter.

Tot i així la festa és cada cop més internacional. En la edició d'enguany diferents mitjans d'arreu del món s'han interessat en cobrir-la i fins i tot enguany l'han visitat un grup de japonesos i més de 400 joves estudiants nord-americans. Vinguts de Nagoia i Tokyo, els japonesos, de tour per Espanya, han aprofitat per fer coincidir la seva estada a Barcelona per conèixer la festa de Valls. Després de la seva primer calçotada s'han mostrat molt satisfets per l'experiència. "Els ha agradat molt, quan els vaig explicar com eren els calçots no ho veien massa clar i ara han dit que són molt bons". La Kumi ha explicat que al Japó existeix un producte semblant conegut com a 'negui', un ceba que utilitzen com a guarnició per la pasta, i el que més els ha sorprès de la calçotada ha estat la manera de menjar-los.

La internacionalització de la festa ha estat un dels fets destacats per l'alcalde de Valls, Albert Batet. "Ja és una de les festes gastronòmiques més importants de Catalunya", ha apuntat a la vegada que ha animat els productors a aconseguir fer dels actius com el calçot un factor diferencial territori. "El turisme és un dels pilars de l'economia i per a Valls la calçotada i tot el que genera és un factor de creixement", ha dit. Tant Batet com el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, que ha visitat la festa, han destacat la feina feta per la IGP Calçot de Valls. Pelegrí ha destacat la importància que les institucions recolzin iniciatives com la Festa de Valls perquè "diversifiquen i complementen l'economia" i ajuden també a la promoció dels productes complementaris, com l'oli, els fruit secs o la carn. "Té un valor afegit molt important, molt transversal, que val la pena aprofitar", ha dit el conseller.

A partir d'aquest diumenge, més de 50 restaurants de l'Alt Camp ofereixen calçotades fins al mes d'abril, una campanya suposa una repercussió econòmica de fins a 14 milions d'euros. En els temps de crisi actual, els restauradors també busquen alternatives originals per atreure clientela. Un d'aquests casos és el d'un restaurant d'Alcover que ofereix els Calçots de la Sort, regalant per cada menú un cupó de la ONCE dels caps de Setmana.