30.01.12 - AMPOSTA • Montsià

L'oposició s'absté majoritàriament en l'aprovació del pressupost a la baixa d'Amposta per l'actual situació de crisi

Lunes, 30 de Enero de 2012
Amposta (ACN).- L'equip de govern de CiU ha aprovat aquest dilluns al migdia el pressupost de l'Ajuntament d'Amposta per aquest 2012 amb l'abstenció dels dos principals grups de l'oposició, ERC i PSC, que tot i les crítiques als comptes han descartat votar en contra per la introducció d'algunes mesures de contenció de la despesa en l'actual context de crisi econòmica. Mentre els republicans han criticat que la previsió d'ingressos inclosa en el pressupost és "massa optimista", especialment en l'àmbit de la recaptació, els socialistes han carregat novament contra el manteniment de gratificacions a alguns treballadors municipals que podien haver anat destinats a incrementar les subvencions a les entitats locals.

El portaveu d'ERC, Adam Tomàs, ha advertit l'equip de govern d'haver introduït una "previsió optimista dels ingressos" de l'IBI i l'impost de construccions que, en la situació econòmica actual, amb uns 2.000 veïns a l'atur, pot "abocar a una certa tensió. "Hi haurà impagaments", ha aventurat, tot recordant que alguns ciutadans hauran d'assumir fins un 15% d'augment de l'IBI.

Els republicans han valorat l'austeritat en les despeses però han retret a l'equip de govern la necessitat de tallar la "dinàmica" de gastar en "actes polítics", com inauguracions. També han lamentat la caiguda de les transferències per part de la Generalitat, que acumularia un deute amb el consistori d'uns dos milions d'euros, però han destacat la previsió d'actuar en la rehabilitació de les cases del Castell o la recuperació del Casino com a punts favorables. Tomàs ha argumentat que l'equip de govern no ha "sabut guanyar-se la nostra confiança" per aconseguir el vot favorable i considera que el seu partit s'ha vist "exclòs" de les grans decisions del mandat.

Des del PSC, el portaveu Antoni Espanya ha fet un repàs exhaustiu a les xifres de despesa tot valorant la seva contenció en aquests comptes. Tot i això, ha insistit que la reducció de la partida de personal, que suposa un 40% -uns 8,5 milions-, s'ha materialitzat gràcies a la normativa estatal que força les rebaixes salarials i amortitzacions de places de jubilats.

Espanya, que ha proposat tendir a situar aquest capítol en la forquilla d'entre un 10 i un 20%, ha tornat a criticar el manteniment de 100.000 euros en complements de productivitat i gratificacions a alguns treballadors, condició dels socialistes per donar suport als comptes. "És injust i immoral" per a la resta, ha abundat. La idea seria destinar aquests recursos, "ben utilitzats", per "augmentar la promoció de la indústria, el comerç i l'empresa" així com per incrementar les subvencions culturals i esportives de la ciutat que veuen com es redueix el seu nombre d'associats i el relleu generacional. El portaveu del PSC també ha lamentat el descens de les inversions a 2,2 milions d'euros i basades en el préstec, tot inquirint si el pla quadriennal podria acabar limitant-les i reduint-les a la mínima expressió.

L'únic vot negatiu als comptes ha estat el del regidor de PxC, German Ciscar, qui ha reclamat a l'equip de govern suprimir les despeses en matèria d'integració, eliminar el defensor del ciutadà, canviar lloguer d'habitatges per compres i reduir la despesa de personal.

L'alcalde, Manel Ferré, ha interpretat positivament l'abstenció dels principals grups de l'oposició pels "esforços" fets per l'equip de govern de CiU a l'hora d'integrar algunes de les seves propostes i s'ha mostrat convençut de la possibilitat que acabin votant a favor dels comptes en els pròxims exercicis "si tots som conscients que anem amb la mateixa finalitat".

Ferré ha tornat a defensar que els comptes aprovats, de poc més de 21 milions d'euros -un 0,9% menys que l'any passat-, han estat dissenyats partint d'una previsió d'ingressos "prudent" i amb contenció de les despeses "partida a partida". "És un pressupost molt ajustat a la realitat financera de l'Ajuntament i a les necessitats de la població", ha declarat. Per contra, l'equip de govern hauria previst incrementar les aportacions per promocionar la indústria, el comerç i el turisme, així com a les entitats socials, esportives i culturals.

En resposta a les crítiques de l'oposició, l'alcalde ha assegurat que difícilment es pot mantenir el funcionament del consistori amb una despesa de personal per sota del 30%. També ha adduït que la retirada dels complements de productivitat i gratificació suposaria haver de pagar més hores extres o contractar més personal. Segons ha constatat, a més, el pla quadriennal d'inversions "incorpora totes les propostes del nostre decàleg electoral" i ha argumentat que alguns dels equipaments previstos, com el nou CAP o l'estació d'autobusos, depenen de la Generalitat.

Ordenança per a taules i cadires al carrer

D'altra banda, el ple ha aprovat també de forma definitiva l'ordenança reguladora de l'ocupació de la via pública amb taules, cadires i instal·lacions anàlogues. Una normativa que planteja uniformitzar l'estètica de les terrasses de bars i cafeteries, eliminant la publicitat al mateix temps que unificant estilísticament materials i colors. Finalment, i després de recollir algunes de les al·legacions presentades, el consistori dóna cinc anys de termini als propietaris per adequar el mobiliari a les normes del manual que s'ha de començar a redactar. Els establiments que s'hi adaptin abans d'acabar el termini tindran una bonificació en la taxa per ocupació de la via pública del 50%, si ho fan dins del primer any, reduint-se anualment un 10% en els casos implementats en anys posteriors.

A banda de l'equip de govern de CiU, l'ordenança ha comptat amb el vot favorable del grup del PSC per la introducció d'algunes de les seves al·legacions. ERC, per la seva banda, s'ha abstingut pel desacord en l'obligació d'eliminar la publicitat en comptes de recomanar. El regidor de PxC ha votat en contra, per considerar-la intervencionista