30.01.12 - MADRID

Els pilots d'Spanair volen apartar el consell d'administració del concurs de creditors

Lunes, 30 de Enero de 2012
Madrid (ACN).- Els pilots d'Spanair asseguren que haurien pogut fer una clausura controlada de les operacions que hagués evitat el caos als aeroports després que la companyia va suspendre divendres els seus vols "perjudicant a passatgers, treballadors i proveïdors". En roda de premsa a Madrid l'assessor financer de Sepla Andres Mendoza ha acusat la direcció de "poc seriosa" i ha assegurat que "han estat mals gestors fins al final". Per aquest motiu han presentat aquest dilluns al matí una petició de concurs de creditors que té com a objectiu "que se suspenguin les facultats d'administració i disposició de l'actual consell d'administració" i quedin "apartats del procés".

Els pilots han presentat una petició de concurs de creditors prèvia a la de la pròpia companyia. Segons ha explicat el delegat sindical de Sepla a Spanair, Jaume Vicens, la maniobra forçaria el jutge a admetre el concurs que s'ha presentat primer, és a dir, el seu, i a designar les persones que el conduiran. De moment s'han adherit a aquesta petició quatre proveïdors. Els sindicats dels pilots han posat el procés en mans d'un bufet d'advocats de Palma de Mallorca.

Els 386 pilots d'Spanair no han cobrat el mes de gener i els deuen també els variables de desembre i gener. Segons han apuntat els seus representants, de moment tampoc estan en disposició d'acceptar algunes de les ofertes de feina que han fet públiques companyies com Vueling perquè a tots els efectes continuen essent treballadors d'Spanair, que els ha declarat en situació de permís retribuït. Ja preparen mobilitzacions per a les pròximes setmanes.

Creuen que la direcció sabia que tancarien amb antel·lació

El cap de la secció sindical de Sepla a Spanair, Alberto Martínez de Marañón, ha explicat que durant el Consell d'Administració del passat divendres hi van haver membres que van demanar que es dugués a terme un procés controlat de suspensió de les operacions allargant uns quants dies l'activitat encara que tingués un cost econòmic però no obligar els passatgers a trobar-se sense vol l'endemà al matí.

Per contra, segons Martínez de Marañón, les informacions periodístiques -filtrades- que arribaven de l'exterior ja apuntaven a una clausura immediata de la companyia, fet que demostra que la direcció "ja havia adoptat la decisió amb anterioritat a la reunió". "Se suposava que qui devia no havia pres la decisió, i a fora ho sabia tothom", ha dit.

Marañón lamenta que la direcció no confiés en ells per dur a terme aquest últim procés de transició. "Nosaltres tenim la preparació suficient per haver allargat uns dies el procés i que no hagués passat el desastre", ha afirmat. Segons Sepla, l'argument de la seguretat que adduïa la companyia no tenia una base real.

Reunió amb Pastor

Els pilots esperen mantenir aquest dimarts una reunió amb la ministra de Foment, Ana Pastor, que el passat dissabte ja va anunciar possibles sancions per a la companyia. Segons ha explicat Marañón, la trobada està pendent de confirmar i de moment no els consta que també hi participin altres col·lectius d'Spanair