5.02.12 - BORREDÀ • Bergadà

Segona nit de gelades intenses

Domingo, 05 de Febrero de 2012
Barcelona (ACN).- L'onada de fred siberià continua deixant mínimes molt baixes aquest cap de setmana arreu de Catalunya, especialment als llocs on encalma el fort vent de tramuntana. Aquest diumenge al matí els termòmetres s'han apropat o superat els -10ºC a diverses poblacions del Gironès, Osona, Bages, Anoia, Vallès Oriental, Selva i nord del Maresme. Destaquen registres com els -11,6ºC de Gurb, els -11ºC de Vic, els -10,7º de Cassà de la Selva, els -10,6º de Vilobí d'Onyar, els -9,4ºC de Vilanova del Vallès, els -9,2ºC de Vilablareix, els -8,9ºC de Caldes de Montbui, els -8,8º d'Anglès, els -8,7ºC de Llagostera o els 8,1º de Palafolls. A les cotes altes del Pirineu, les temperatures continuen entre els -15 i -20ºC.

Al sud de Catalunya, les mínimes més baixes s'han enregistrat les parts elevades del Baix Camp, Prades (-8,2ºC), i del Baix Ebre, PN dels Ports (-7,3ºC). Pel que fa a Ponent, les temperatures s'han mogut entre els -4 i els -7ºC, res excepcional. A les comarques gironines, la forta tramuntana ha continuat una jornada més i ha impedit que les mínimes baixessin dels -2ºC durant força hores. Durant unes hores ha encalmat però i ha permès que es registressin temperatures com els -7,7ºC a Monells, els -7,4ºC a Castell d'Aro o els -5,3º a la Bisbal. Al litoral central, destaquen els -4,6ºC del Prat de Llobregat, els -4,1ºC de Viladecans, els -2,1ºC de Vilassar de Mar o els -2,3ºC al Parc de la Ciutadella de Barcelona.

La previsió indica que l'onada de fred durarà coma mínim fins dimarts, tot i que la temperatura tendirà a pujar lleugerament a partir de dilluns. Les temperatures màximes d'aquest diumenge quedaran més baixes a causa de l'arribada de núvols. El vent de component nord seguirà bufant molt fort als cims del Pirineu i a l'Empordà, tot i que diumenge a la tarda afluixarà. A causa del vent fort al Pirineu es produirà el fenomen del torb. L'estat de la mar continuarà molt alterat al nord de la costa, amb onades màximes que podran superar els 2,5 metres d'alçada.

5 centímetres de neu a 600 metres

A banda, l'arribada d'un sistema frontal a partir del migdia donarà lloc a nevades febles al Pirineu Occidental, a Ponent i a les comarques de muntanya del sud de Catalunya (Terra Alta, Baix Ebre). Es podrien acumular més de 5 cm de neu per sobre dels 600 metres. Al llarg de la tarda també són possibles algunes nevades febles i locals a d'altres punts dels dos extrems de Catalunya, que puntualment podrien arribar fins a nivell de mar. Atesa aquesta predicció el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de Situació Meteorològica de Risc de nivell 2 per onada de fred, i de nivell 1 per neu, vent i onatge.