5.02.12 - SEVILLA

Rubalcaba reivindica la unitat i demana al partit "un canvi d'òptica" per "recuperar la confiança dels espanyols"

Domingo, 05 de Febrero de 2012
Sevilla (ACN).- Alfredo Pérez Rubalcaba ha apel·lat aquest diumenge a la unitat del partit en el seu discurs final del 38è Congrés, d'on en surt elegit secretari general dels socialistes espanyols amb només el 51% dels vots. Per aquest motiu ha destacat que l'executiva hagi rebut el suport del 80% dels delegats. "Són trenta punts més d'unitat", ha sentenciat entre aplaudiments abans de destacar que la nova Executiva és "representativa del conjunt dels militants socialistes espanyols". Rubalcaba també ha demanat als seus un "canvi d'òptica" per "recuperar la confiança dels espanyols", i que facin possible que el PSOE continuï essent un partit "amb grandesa" que pensa "en els interessos d'Espanya i dels espanyols".

Alfredo Pérez Rubalcaba ha tancat aquest 38è Congrés Federal del PSOE després d'una llarga nit de negociacions per conformar la nova Executiva del partit. La composició final, on ha premiat els barons que li han donat suport en tots aquests mesos de lluita a contra-corrent, no ha agradat a l'entorn de Carme Chacón, que l'ha acusat de no haver articulat una direcció "integradora" que plasmi l'equilibri de forces que van demostrar les urnes. Quan s'ha sotmès al criteri dels delegats, la nova executiva ha rebut el suport del 80% dels representants, fet que implica que hi ha hagut un 20% de càstig.

Amb tot, el nou líder del PSOE ha volgut destacar que en aquestes 24 hores el seu suport ha pasat del 51% al 80%. Segons Rubalcaba, l'òrgan resultant recull fidelment totes les sensibilitats del socialisme espanyol, però aquesta ha de ser una executiva on "ningú s'ha de sentir representant de cap territori o generació" perquè "tots són un equip que representen al conjunt dels socialistes espanyols".

El PSOE, ha dit, surt d'aquest Congrés "més fort" fet que li permetrà fer una oposició "més útil per als ciutadans del país davant la crisi i la pèrdua de la feina". És una oposició, ha dit, "capaç de pactar, discrepar i confrontar", segons la circumstància.

Demana al partit que passi a l'ofensiva

El secretari general dels socialistes espanyols també ha volgut fer una crida al partit perquè faci demà mateix "un canvi d'òptica". "Després de la reflexió sobre els motius pels que els ciutadans ens van deixar de votar a les últimes eleccions, i ara toca reflexionar sobre les raons que oferirem perquè ens tornin a votar" i per "recuperar la confiança dels espanyols", ha sentenciat.

També ha afirmat que caldrà activar ja el sistema de primàries a la francesa per a l'elecció del candidat a la presidència del govern i posar en marxa els nous sistemes de participació perquè els militants s'impliquin més en el partit i les seves decisions. A més, ha dit, el PSOE haurà d'obrir portes a nous plantejaments "que ens costa incorporar als projectes concrets" com la defensa del medi ambient i la sostenibilitat energètica.

El nou secretari general de l'Estat també sha fet referència a les polítiques del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, al que ha acusat de no haver volgut aprovar els pressupostos per no danyar les expectatives del seu candidat a Andalusia, Javier Arenas. Rajoy, ha dit, prioritza els interessos electorals del seu partit a Andalusia "per sobre dels d'Espanya", tot el contrari del que va fer Zapatero, present a la primera fila.

Segons Rubalcaba, la reforma laboral que Rajoy vol impulsar unilateralment suposarà "retrocessos" impoertants. Per aquest fet, i davant els secretaris generals de CCOO i UGT i diversos representants de la patronal, ha celebrat l'acord salarial signat la setmana passada i ha reclamat al president espanyol que insisteixi per la via de l'acord entre els agents socials perquè "la concertació social és la millor manera de contribuir al creixement del país".

Demana als seus que facin del PSOE un partit amb "grandesa"

Rubalcaba també ha aprofitat l'ocasió per demanar a partit que actuï "amb grandesa", és a dir "amb alçada de mires, responsabilitat i sentit de país". Segons ha apuntat, el PSOE s'ha de dirigir als ciutadans progressistes però és i ha de ser "un partit al servei del conjunt dels espanyols". "Siguem essent forts i audaços pensant en els interessos d'Espanya", ha sentenciat.

Ocupació, Europa i equitat

En aquest segon discurs al càrrec -el primer el va fer dissabte després de l'elecció- Rubalcaba ha assegurat que la seva actuació política gravitarà a l'entorn de l'ocupació, Europa i l'equitat. Ha apuntat que cal considerar el problema de l'ocupació com una "causa nacional" i ha recordat que Europa corre el risc que quedar-se enquistada en la crisi mentre la resta del Món avança. Cal, ha dit, equitat per fer possible la cohesió amb la productivitat, i el punt de trobada ha de ser l'educació.