14.02.12 - BARCELONA • Barcelonès

El Govern deixa clar que l'acord de pressupostos no converteix el PPC en soci estable però lloa la seva responsabilitat

Martes, 14 de Febrero de 2012
Barcelona (ACN).- El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha volgut deixar clar que l'acord de pressupostos amb el PPC no converteix els populars en socis estables de CiU, tot i que no ha estalviat elogis a la seva responsabilitat per tirar endavant uns comptes "difícils en temps difícils". "Això no està de moda, això no és per anar a quedar bé. El que queda bé és anar darrere d'una pancarta i fer veure que res del que ha passat té a veure amb ells", ha subratllat Homs, que ha definit el PPC com una "referència responsable". En tot cas, ha subratllat que l'únic compromís de CiU és amb el seu programa, i ha fet èmfasi en projectes com el pacte fiscal, que condicionarà el pacte pressupostari del 2013.

Homs ha fet una valoració positiva de l'acord amb el PPC per tirar endavant pressupostos i Llei d'acompanyament, i ha reconegut que existeix un compromís explícit sobre algunes qüestions concretes que s'aniran desenvolupant durant el 2012, tot i que ha afegit que "no són exhaustives". El portaveu ha argumentat que l'agenda del Govern incorpora elements "similars o pròxims" al que s'ha acordat amb el PPC, però també d'altres iniciatives com la Llei de consultes populars o la Llei electoral, que queden al marge d'aquest acord i que formen part del pla de govern de CiU.

Així, Homs s'ha esforçat en remarcar que el compromís del Govern és amb CiU i amb el seu programa electoral. "El que no farem mai és anar en contra del nostre propi programa de govern", ha alertat. En aquest sentit, ha apuntat que l'escenari per als pressupostos del 2013 vindrà marcat pel pacte fiscal i també pel fet que ja s'hagi acabat l'ajust de dos anys que es va proposar Artur Mas, el que podria obrir el ventall de socis. De fet, ha explicat que el PPC mai ha plantejat al Govern que aquest pacte impliqui que CiU no podrà pactar més endavant amb altres partits.

En tot cas, ha celebrat l'acord amb el PPC per "emprendre decisions complicades en temps difícils". "Discursos en fa tothom, però a l'hora de la veritat, uns prenen decisions i altres se'n renten les mans", ha insistit. Per bé que l'únic soci estable del Govern és CiU, Homs sí que qualificat els populars de "referència responsable" com a tercera força política del país. En aquest sentit, ha subratllat que el fet que el PSOE hagi donat suport al primer decret d'ajustament del dèficit de Mariano Rajoy no significa que tinguin cap acord permanent.

"Quan un grup diposita el vot en una cosa que sap que li valdrà més crítiques que aplaudiments, això s'ha de valorar. Perquè això no està de moda, això no és per anar a quedar bé. El que queda bé és anar al darrere d'una pancarta i protestar, perquè això no té costos, i fer veure que res del que ha passat té a veure amb ells", ha recriminat a PSC i ERC.

Els alemanys paguen l'aigua quatre vegades més cara

Pel que fa al cànon de l'aigua, Homs ha destacat que s'introdueixen elements d'equitat perquè les persones amb menys recursos tenen un increment zero, i pujarà igual que l'IPC per al 70% de la població. També s'inclouen garanties perquè la taxa a les subministradores no tingui repercussió en el rebut de l'aigua. Si s'han rebaixat les pretensions del Govern en aquest aspecte i en la taxa turística després de la negociació amb el PPC, ha continuat, s'han compensat per altres vies, i ha citat el fons de contingència, per exemple, o els recursos que el Govern destinarà al sector turístic.

En qualsevol cas, i encara sobre l'aigua, ha remarcat que els catalans la paguen quatre vegades més barata que els alemanys, quan aquests tenen recursos hídrics molt superiors i no l'han de depurar tant.