24.02.12 - GIRONA • Gironès

Ortega creu que és una "bona notícia" que l'Estat abordi el deute dels ajuntaments però espera poder avaluar "la lletra petita"

Viernes, 24 de Febrero de 2012
Girona (ACN).- La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha qualificat de "bona notícia" que l'Estat posi fil a l'agulla per abordar la situació econòmica de les administracions públiques. Segons Ortega, qualsevol actuació que faciliti la possibilitat de "fer front als deutes" és benvinguda tot i que ha recordat que és una decisió recent anunciada per l'executiu espanyol i que encara cal analitzar-ne "la lletra petita". Aquest divendres la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat que els ajuntaments hauran de lliurar abans del 15 de març al Minsteri d'Hisenda un llistat dels deutes a proveïdors i quinze dies després un pla d'ajustament que contempli el pagament d'aquests deutes.

La vicepresidenta ha explicat que l'anunci que aquest divendres ha fet Soraya Sáenz de Santamaría és una modificació d'una normativa que encara ha de seguir el tràmit parlamentari i, per tant, encara cal conèixer quina és la "lletra petita" d'aquesta decisió. A priori, i sense conèixer al detall la proposta, Ortega ha qualificat de "bona notícia" qualsevol actuació que s'emprengui destinada a solucionar la situació delicada que viuen les administracions locals.

"El que es tracta és de buscar mecanismes per pagar els proveïdors del món local, i sobre la taula hi ha quins han de ser aquests mecanismes", ha afirmat Ortega que detalla que aquests "mecanismes" han de servir per facilitar que les administracions públiques puguin afrontar els deutes. El que el Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres és la norma legal per obligar les administracions locals a lliurar aquest llistat de factures sense pagar al Ministeri d'Hisenda i activar, després, la "gran operació financera" anunciada pel ministre Cristóbal Montoro per saldar els deutes de les administracions amb les empreses.

"Tot allò que sigui alleujar les finances públiques crec que és una bona notícia, però cal veure la lletra petita", ha afirmat Ortega que ja ha avançat que el compromís del Govern és col·laborar amb les mesures que serveixin per pal·liar l'ofec econòmic de les administracions locals. Abans, però, reitera que el Govern vol "veure la lletra petita" i veure com es desencadena aquesta decisió que ha anunciat l'executiu espanyol.

Joana Ortega s'ha reunit aquest divendres amb els alcaldes de la comarca del Gironès als quals ha exposat quines són les línies de treball del Govern per a la nova llei de governs locals i també ha explicat la decisió de la Generalitat de deixar que els ajuntaments puguin licitar obres del PUOSC 2012 fins al 2013.