24.02.12 - MADRID

Els ajuntaments hauran de lliurar abans del 15 de març al Ministeri d'Hisenda un llistat dels seus deutes a proveïdors

Viernes, 24 de Febrero de 2012
Madrid (ACN).- Els ajuntaments hauran de lliurar abans del 15 de març al Ministeri d'Hisenda un llistat de totes les factures pendents de pagar als seus proveïdors comercials amb data de 31 de desembre del 2011, i quinze dies després, el 31 de març, un segon informe amb un pla de d'ajustament que contempli el pagament d'aquests deutes i les mesures que garanteixin la seva viabilitat econòmica. Així ho ha anunciat aquest divendres la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. La mesura servirà per definir els mecanismes que el seu executiu vol activar per liquidar en un termini breu de temps els deutes de les administracions a milers d'empreses que tenen dificultats a causa d'aquesta morositat.

El que el Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres és la norma legal per obligar les administracions locals a lliurar aquest llistat de factures sense pagar al Ministeri d'Hisenda i activar, després, la "gran operació financera" anunciada aquesta setmana pel ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, per posar punt i final al deute de les administracions amb les empreses.

Malgrat les presses de les empreses, el que es busca amb aquesta primera mesura, segons Soraya Sáenz de Santamaría, és "posar ordre" als deutes i "conèixer el que hi ha" als calaixos dels ajuntaments, i posteriorment, ha assenyalat, s'establiran els mecanismes i sistemes necessaris. En tot cas, hauran de ser "àgils" i fer "el menor impacte econòmic".

Avals als ajuntaments

El segon pas serà posar en marxa modificacions legals per poder afrontar la situació. Soraya Sáenz de Santamaría ja ha avançat que el govern espanyol preveu una autorització "puntual" a l'Estat "per permetre l'establiment de garanties per afrontar el pagament a aquests proveïdors".

Segons la vicepresidenta, tot plegat són mesures "pensades tenint en compte la situació de les empreses que tenen dificultats per seguir endavant fruit de la morositat de les administracions públiques", però els mecanismes amb què es concretaran encara no estan del tot dissenyats.

De fet, la qüestió està en mans de la Comissió Delegada d'Afers Econòmics del govern espanyol, que treballa sobre la base que cal garantir "el pagament dels proveïdors d'una vegada per totes".

Sáenz de Santamaría no ha aclarit gaire més que Montoro el disseny d'aquests instruments. El ministre d'Hisenda ha afirmat aquesta setmana que es constituirà un "consorci bancari" on hi seran presents tan l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) com les entitats, i que permetrà liquidar els deutes de "totes les administracions" en un termini de "setmanes o dels pròxims mesos".

S'especula que el pla podria mobilitzar un volum de recursos d'entre 30.000 i 50.000 milions i segons Montoro no augmentarà el dèficit públic. També  podria incloure també una quita de la quantitat que les administracions deuen a les empreses, i l'executiu ha d'explicar si s'hi podran acollir només les empreses que estiguin al corrent dels pagaments a la Seguretat Social.

Els proveïdors que facin descomptes cobraran abans

La lletra petita de l'acord que consta a la referència del Consell de Ministres estableix les empreses que facin descomptes cobraran primer. Segons diu l'acord, el mecanisme que s'utilitzarà "fixarà com a criteris per a la prioritat de cobrament" el "descompte ofertat sobre l'import principal de l'obligació pendent de pagament".

També especifica que tots els proveïdors que tinguin dret a cobrar podran fer-lo efectiu "mitjançant la seva presentació a les principals entitats de crèdit" de l'Estat. A més, "les entitats locals podran finançar les obligacions de pagament abonades a través d'una operació d'endeutament amb suficient termini que asseguri la viabilitat de l'operació".

Les entitats locals hauran de permetre que els proveïdors consultin si consten o no al llistat i les quantitats que els afecten. Si no hi apareixen, i un cop aportada la documentació, podran reclamar al seu ajuntament que emeti un certificat i aquest no s'hi podrà negar. La norma contempla que l'incompliment per part dels funcionaris competents de les obligacions d'expedició de certificats i comunicacions previstes tindrà consideració de "falta molt greus".