12.03.12 - BARCELONA • Barcelonès

Ortega aposta per "l'enfortiment" de la funció pública els propers anys i insisteix que ara el context "no és fàcil"

Lunes, 12 de Marzo de 2012
Barcelona (ACN).- La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha presidit la inauguració dels actes del centenari de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, un centre que s'ha mantingut "fidel als principis" d'identitat de país, d'expertesa per l'administració i foment de valors i ètica pública. Ortega ha reconegut que el context "no és fàcil" i que la situació "obliga" el Govern a fer "avenços i canvis, també en el model". La vicepresidenta ha fet "un acte de reconeixement" a la primera promoció de funcionariat superior de la Generalitat i ha assegurat que per a les properes generació el Govern aposta per "l'enfortiment de la funció pública catalana, que caldrà adaptar a les necessitats del país".

"El respecte" a aquests principis l'han convertit en un "referent" en la formació del funcionariat. Ortega però també ha reconegut que el context "no és fàcil" però assegura també que "renova el compromís del Govern i la societat amb els seus valors originals". La vicepresidenta ha assegurat que "la situació ens obliga a fer avenços i canvis en el concepte de l'escola i potser també en el model", ha dit en referència al camí que ha de seguir l'escola els proper anys. Per això ha reconegut els "esforços" del funcionariat i del país "per tirar endvant i posar els fonaments de la a reconstrucció i el progrés econòmic del país". Ara, ha dit, "més necessari que mai".

El 2 de juliol se celebra el centenari des que Prat de la Riba va signar les Bases per les quals es fundava l'antiga Escola de funcionaris de l'Administració Local, amb l'objectiu de formar professionals per una "administració moderna, eficaç i al servei de la ciutadania", ha assegurat la directora del centre, Montserrat de Vehí. Va ser la segona escola de funcionaris d'Europa després de la Düsseldorf, a Alemanya i actualment la més antiga en funcionament. Es va recuperar el 1979 després del franquisme.

L'exconseller Joan Maria Vallès, que precisament va ser el primer director de l'Escola reinstaurada ha assegurat, en "anotacions personals", que l'escola "té un fort sentit polític" perquè va "més enllà" d'una escola pel funcionariat. "L'escola, com el país, ha patit una història accidentada, de vegades per imposició, de vegades per febleses internes", ha assegurat.

Ara bé, un cop restaurada, Vallès es pregunta si "el neguit per tenir una administració competent ha seguit ocupant el mateix lloc preferent" que tenia per Prat. Vallès, que ha assegurat que no es refereix a l'actual govern perquè li queda "molt recorregut, ha qüestionat el pes polític de l'administració pública en trenta anys de democràcia. No s'hi refereixen ni el president Maragall ni el president Pujol a les seves memòries. "No deixa de ser simptomàtic" que no hi aparegui "quan fan un recorregut sistemàtic dels seus objectius de govern".

Vallès ha recordat que és molt negatiu laminar "la reputació dels funcionaris" perquè els recursos es poden recuperar però "la confiança es perd al galop". Per això ha demanat que no es criminalitzi l'administració pública com a "culpable" dels problemes de la societat.

Després de l'acte s'ha aprofitat per fer "una recepció simbòlica" del monòlit d'homenatge a Enric Prat de la Riba, una obra de Josep Maria Subirachs, i que s'ha situat ara al vestíbul de l'escola. La cessió simbòlica l'ha fet la filla de l'artista, Judith Subirachs.