13.03.12 - BARCELONA • Barcelonès

CiU celebra que Montoro pengi a l'administració central la rebaixa del 0,5% de dèficit màxim

Martes, 13 de Marzo de 2012
Madrid (ACN).- El portaveu econòmic de CiU al Congrés, Josep Sánchez Llibre, ha celebrat aquest dimarts que el govern espanyol situï la retallada addicional de mig punt del dèficit als pressupostos de l'administració general de l'Estat, i no als dels territoris. En el seu discurs en motiu de l'aprovació del sostre de despesa, Sánchez Llibre ha afirmat que aquest és un plantejament "d'acord a la realitat perquè és l'administració de l'Estat la que pot fer un esforç més important que les comunitats autònomes". En tot cas ha advertit que CiU voldrà "participar" de la presa de decisions sobre el repartiment dels pesos del 2013, quan el conjunt de les administracions hauran de sumar un dèficit màxim del 3%.

El portaveu econòmic de CiU ha assegurat que la decisió del govern espanyol de situar aquesta retallada d'aproximadament 5.000 milions d'euros al camp de l'administració central "honora" el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que ha confirmat que serà l'Estat, i no altres administracions, qui assumirà aquest ajustament.

Precisament a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera de la setmana passada on es va aprovar el límit de l'1,5% de dèficit per a les comunitats autònomes al 2012, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va demanar a l'Estat que donés exemple i s'apliqués a ell els mateixos criteris d'ajustament que demanava a les administracions territorials.

Sánchez Llibre ha recordat aquest dimarts des del Congrés que el repartiment de la retallada del dèficit que el govern espanyol tenia fins ara sobre la taula (4% per a l'administració general de l'Estat, 1,5% per a les comunitats autònomes, 0,3% per als ajuntaments i 0% per a la Seguretat Social) era "desproporcionat" perquè les comunitats autònomes tenen "moltíssim menys marge de maniobra".

En tot cas, Sánchez Llibre ha celebrat el canvi i ha recordat que CiU voldrà "participar" en el repartiment d'aquests pesos al 2013, un cop Montoro ja ha advertit els territoris que malgrat que carrega aquest 0,5% a l'administració central al 2013, al 2013 caldrà tornar a redissenyar l'equilibri.