13.03.12 - MADRID

Montoro confirma que l'administració general de l'Estat assumirà el 0,5% de reducció addicional del dèficit

Martes, 13 de Marzo de 2012
Madrid (ACN).- El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha confirmat aquest dimarts que l'administració general de l'Estat assumirà el mig punt de reducció addicional del dèficit que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha acceptat afegir a l'objectiu d'aquest 2012, que passa d'un 5,8% al 5,3%. És un ajustament d'aproximadament 5.000 milions d'euros que segons Montoro recaurà íntegrament sobre els pressupostos de l'administració central. Amb tot ha advertit que "això no significa donar més flexibilitat a les administracions territorials", que hauran de complir amb l'1,5% de dèficit màxim al 2012 i que "queden compromeses" a contribuir l'any que ve a assolir un dèficit del 3% per al conjunt d'administracions.

Montoro ha fet l'anunci en el transcurs del debat d'aprovació del sostre de despesa i el quadre macroeconòmic al Congrés dels Diputats, on ha defensat un cop més la necessitat de mantenir el ritme de la reducció del dèficit des del "convenciment" que l'estabilitat pressupostària és la permetrà la "sortida" de la crisi econòmica i obrirà el camí per a una nova fase de creixement. El ministre ha aclarit d'aquesta manera la posició del govern espanyol un cop que el seu company de gabinet, el ministre d'Economia Luis de Guindos, no ha explicat des de Brussel·les com s'assignarien aquests 0,5 punts de reducció de dèficit entre comunitats autònomes, ajuntaments i administració general.

Finalment els 0,5 punts aniran a recaure al compte de l'administració general de l'Estat, de manera que el seu límit de dèficit passa del 4% al 3,5% al 2012. Per contra, les comunitats autònomes podran mantenir el límit de l'1,5% de dèficit acordat la setmana passada al Consell de Política Fiscal i Financera, i els ajuntaments el 0,3%. Entre tots sumaran el 5,3% de dèficit al 2012 pactat per De Guindos a Brussel·les. En tot cas, Montoro ha advertit que l'any que ve es reassignaran de nou els percentatges de reducció del dèficit i els territoris i podrà fer recaure de nou més pes sobre les administracions autonòmiques, perquè cal assolir, entre totes les administracions, un dèficit del 3% al 2013.

En el marc d'aquesta qüestió, el ministre ha defensat al Congrés els esforços i les iniciatives del govern espanyol per retallar el dèficit i tornar a la senda de la recuperació. "Seguirem explicant a la societat espanyola la necessitat de reduir fins a eliminar el dèficit públic en aquest país" perquè "necessitem finançar el creixement econòmic i recuperar la creació d'ocupació", ha dit. Montoro ha recordat que el 3% de dèficit màxim al 2013 "és un objectiu irrenunciable per al govern" i "ho hauria de ser per a la totalitat dels grups polítics de la cambra".

En canvi, Montoro ha celebrat que Europa hagi deixat enrere la pretensió de fer quadrar l'Estat amb un objectiu de dèficit del 4,4% al 2012, tal com constava als compromisos originals del govern de Zapatero. El ministre ha recordat que aquest objectiu "ha quedat superat per la realitat" perquè l'escenari econòmic del 2012 és de recessió, i no de creixement del 2,3% com determinava el programa d'estabilitat. "Des del realisme accentuem el compromís del govern per dur a terme la reducció del dèficit públic perquè no hi hagi dubtes", ha dit.

El Grup Socialista diu que es poden destruir 200.000 llocs de treball públics

Per contra, el Grup socialista s'ha oposat al sostre de despesa i el quadre macroeconòmic que ha presentat el govern espanyol. El diputat del PSC Joan Rangel ha recordat que malgrat la rectificació de Montoro "sobre la marxa" en el repartiment d'aquest 0,5% de dèficit, la revisió dels objectius de dèficit que el govern espanyol ha fixat per a totes les administracions posa en dubte la viabilitat dels serveis socials que presten les comunitats autònomes, que són les que atorguen els serveis d'educació, sanitat i serveis socials.

Rangel ha assegurat que les previsions d'ingressos que inclou el quadre macro-econòmic del govern espanyol "no són realistes" a no ser, ha afirmat, que augmentin els impostos. A més, ha alertat que el marc amb què treballa l'executiu de Rajoy podria implicar la destrucció de 200.000 llocs de treball públics, als que es pot afegir una reducció de la inversió. Tot plegat, ha dit, "un any perdut per a l'ocupació" que tindrà, a més, impacte sobre els comptes de la Seguretat Social i que posa en dubte les prestacions per desocupació.

Montoro: "No hi haurà ni augment d'impostos injustos ni 200.000 aturats més a la funció pública"

Després de la intervenció de Rangel, el ministre Montoro ha volgut pujar ràpidament a la tribuna per "lamentar" el vot en contra dels socialistes. "Estem en un moment difícil i especialment greu on els que han tingut la responsabilitat de governar Espanya haurien de ser responsables per assumir les conseqüències del seu govern sobre la societat espanyola", ha sentenciat. A més, ha criticat que el partit socialista faci servir "el discurs de la por" per posar en dubte la viabilitat de les retallades.

Per aquest motiu ha volgut desmentir de forma contundent les últimes manifestacions dels portaveus del Grup socialista. "No hi haurà 200.000 aturats més a la funció pública, ni augments d'impostos injustos com la que va ser la de l'IVA al 2010, ni hi haurà la incertesa per finançar les pensions", ha sentenciat taxatiu abans de lamentar que els socialistes espanyols verbalitzin que volen dialogar amb el govern espanyol quan, a l'hora de la veritat, "pugen a la tribuna a infondre la por". Segurament, segons Montoro, per la proximitat de "les eleccions a Andalusia".

CiU celebra que Montoro pengi a l'administració central la rebaixa del 0,5% de dèficit

El portaveu econòmic de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Sánchez Llibre, ha expressat el suport de la seva formació a la lluita contra el dèficit i per l'impuls del "rigor pressupostari, la solvència i la seriositat", i ha recordat que el govern de la Generalitat ja ha aplicat les mesures de reducció i de solvència als seus propis pressupostos, fet que permet demanar a l'Estat que tingui "sensibilitat" vers Catalunya. Sánchez Llibre ha recordat que la despesa general de la Generalitat ja baixa un 9% aquest 2012, al que s'hi suen 300 milions en despesa sanitària i ajustaments importants a les empreses públiques, a més d'una reducció dels càrrecs de confiança del Govern. "Nosaltres pensem sincerament que quan parlem de distribuir els dèficits estructurals de l'Estat pdoem demanar una sensibilitat més important", ha sentenciat.

CiU també ha celebrat que el govern espanyol hagi situat aquest ajustament addicional del 0,5% PIB als comptes de l'administració general de l'Estat. "Es una decisió que els honora i un plantejament que creiem que correspon a la realitat perquè és l'administració de l'Estat la que pot fer un esforç més important que les comunitats autònomes", ha dit Sánchez Llibre, que ha recordat que el repartiment de la retallada del dèficit que el govern espanyol tenia fins ara sobre la taula era "desproporcionat" perquè les comunitats autònomes tenen "moltíssim menys marge de maniobra".

En tot cas, Sánchez Llibre ha recordat que CiU voldrà "participar" en el repartiment d'aquests pesos al 2013, un cop Montoro ja ha advertit els territoris que malgrat que carrega aquest 0,5% a l'administració central al 2012, al 2013 caldrà tornar a redissenyar l'equilibri. Per tot plegat, CiU ha fet aquest dimarts una "abstenció constructiva".

IU diu que el govern espanyol és una "fàbrica" de pancarters

El coordinador d'IU, Cayo Lara, ha reclamat al govern espanyol que mantingui la despesa pública, i ha ironitzat sobre les manifestacions en campanya del Partit Popular, quan afirmava que "el primer" serien els desocupats. En realitat, ha recordat, les seves previsions inclouen un creixement de 620.000 aturats aquest 2012. Segons Cayo Lara, amb el PP al govern "els pancarters creixeran", perquè "si no canvien de política son la millor fàbrica de crear-los", ha dit.

Montoro: "No és temps de pancartes"

El ministre d'Hisenda també ha volgut contestar les afirmacions del portaveu d'IU. En un torn de rèplica que ha demanat, ha recordat a l'esquerra que "no és temps de pancartres, sinó de compromisos dels espanyols amb Europa per recuperar tan aviat com sigui possible el creixement i la creació d'ocupació".