22.03.12 - BARCELONA • Barcelonès

Oriol Pujol veu punts d'aproximació amb el PSC en el pacte fiscal i és optimista respecte a un acord

Jueves, 01 de Enero de 1970
El secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol, ha subratllat que hi ha punts d'aproximació amb el PSC en el pacte fiscal, i s'ha mostrat optimista respecte a un acord final. En declaracions a Com Ràdio, ha apuntat que "no hi ha fissures" amb ERC, però a més "hi ha un punt d'aproximació i d'entesa, encara que no sigui molt sòlid, amb el PSC". S'ha mostrat convençut que aconseguiran convèncer Pere Navarro que el model que donarà els resultats que ell mateix desitja és el que dóna capacitat de recaptar tots els impostos. En clau interna i a un dia del congrés de CDC, ha assegurat que hi ha president Mas "per anys i panys" i que els convergents només escullen secretari general i no candidat.
 
Pujol ha remarcat que "no hi ha cap fissura entre el que planteja CiU i ERC" respecte al pacte fiscal. "Estem junts i no hi ha fissures", ha assegurat. Fins i tot ha opinat que hi ha "algun punt d'aproximació i d'entesa, tot i que no sigui molt sòlid, amb el PSC". Això sí, ha reconegut que estan una mica "desconcertats" pel fet que els socialistes, ha dit, no s'aclareixin amb el dèficit fiscal.
 
Però el president del grup parlamentari de CiU ha volgut posar èmfasi en els punts en comú, i ha remarcat que ell comparteix el que va dir el primer secretari del PSC, Pere Navarro, respecte a limitar la solidaritat i disminuir significativament el dèficit fiscal insuportable que pateix Catalunya. L'única diferència que hi ha, ha continuat, és que els socialistes suggereixen un model "que no donarà aquests resultats que ell mateix planteja". "Jo crec que el podrem convèncer que el model que donarà els resultats que ell mateix desitja serà el que ens doni capacitat de recaptar tots els impostos", ha conclòs.
 
En aquest sentit, ha remarcat la contradicció que suposa el fet que Catalunya tingui més autogovern que mai però en canvi sigui més depenent que mai, i ha posat l'exemple de la rebaixa salarial dels funcionaris, que "no és un divertiment ni es fa per caprici".
 
Pel que fa als acords de CiU amb el PPC pels pressupostos, els ha titllat de "puntuals" i ha afegit que li hauria agradat torbar ERC i PSC "arremangats per treure el país del sot". Pel que fa a l'aval de la reforma laboral, ha afirmat que haurien votat a favor també si l'hagués plantejat el PSOE.
 
Un dia abans del congrés de CDC, Pujol ha negat que el cap de setmana es voti el proper candidat al Parlament, i ha apuntat que els que votaran ni tan sols pensaran en això. "Internament nosaltres no estem escollint res més que un secretari general", ha aclarit.
 
El tema de la candidat, ha dit, "no és el que està damunt de la taula", i ha subratllat que hi ha president Mas "per anys i panys", perquè a diferència del relleu de Jordi Pujol, ara Mas el fa "en plenitud", és a dir, quan li queda temps encara al front de CiU. 
 
En preguntar-li per la possibilitat de convocar eleccions anticipades, que Mas no descarta tot i que no ho veu probable, Pujol ha coincidit que no es pot descartar aquest escenari si Mas es troba en un "atzucac o sense opcions" veient que el PP no respon a la qüestió del pacte fiscal o que els partits "no s'arremanguen prou". De tota manera, ha alertat que unes eleccions anticipades "sempre incorporen un cert fracàs del que les convoca".