3.04.12 - VILANOVA I LA GELTRÚ • El Garraf

Vilanova vol arranjar l'espai del far per acollir amb cultura marinera els visitants a partir de la primavera del 2013

Martes, 03 de Abril de 2012
El govern de Vilanova vol posar en marxa l'Espai Far, un projecte que servirà de centre d'acollida al visitant i mostrarà els encants de la vida marinera de la ciutat. El projecte d'arranjament de l'espai del far vilanoví inclourà una vessant cultural amb el Museu del Mar i part del Museu de Curiositats Marineres Roig i Toqués; i un vessant turístic amb un punt d'informació al visitant i un bar-restaurant. De moment, però, l'executiu local no ha trobat com finançar els 500.000 euros que costaria, però està convençut que aconseguirà la meitat amb la subvenció del FEDER. Per això preveu que les obres puguin començar abans d'acabar l'any i que el nou far ja doni servei la primavera del 2013.
 
El primer projecte d'inversió del govern de Vilanova serà el Centre d'Atenció al Visitant El Far o l'Espai Far. Es tracta d'una idea que l'executiu local ja tenia en ment abans de governar la ciutat, ja que creu que l'espai del far té un atractiu únic com per explotar-lo turísticament.
 
De moment els jardins i l'edifici del far, que són propietat del Port de Barcelona, acullen el Museu del Mar, però no compta amb unes condicions òptimes ni per mantenir totes les peces del museu ni per difondre-les de forma correcta, museísticament parlant.
 
Per això, amb aquest arranjament es modificaran les construccions per ampliar els espais i per "dignificarà el llegat de la ciutat i treure-li brillantor, així com mostrar el patrimoni únic del far", segons ha dit el regidor de Promoció Econòmica, Gerard Figueras. 
 
La intenció és "obrir el far a Vilanova" i "obrir Vilanova al mar". Dues opcions que per al govern local de CiU han estat sempre prioritàries i ara es volen començar a desencallar, un fet que també entusiasma a l'associació dels amics del Museu del Mar que veuran com la tasca altruista de mantenir l'equipament cultural té més suport que mai, trenta anys després.
 
Finançament del projecte
 
De moment el govern no té els diners previstos per fer aquesta inversió, però confia en què rebrà la meitat del cost del projecte, uns 250.000 euros, del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, "ja que és un projecte que compleix els paràmetres que demanen", ha dit Figueras.
 
Pel que fa a la resta de diners, el regidor de Promoció Econòmica ha assegurat que el FEDER "no és incompatible" amb l'aportació d'altres institucions com la Diputació de Barcelona o la Direcció General de Pesca, "que està mirant si del pressupost del Departament es pot rascar cap recurs", ha afegit Figueras.
 
Sigui com sigui, el regidor ha defensat la necessitat de tirar endavant la iniciativa i per això també apostarà per finançar alguna part amb recursos propis de l'Ajuntament, de l'apartat d'inversions del 2012, que no es van tancar a l'espera de parlar tots els grups quines es feien. "Tot i que s'hauran de buscar formes imaginativa de trobar els diners", ha matisat Figueras.
 
Arranjar l'espai
 
El regidor de Promoció Econòmica ha destacat l'encant que ja tenen els jardins i les construccions que hi ha al voltant del far de Vilanova, tot i així ha detallat quines serien les modificacions que es farien per arranjar l'espai i millorar-lo més.
 
Per una banda es prepararia per acollir les peces del Museu del Mar, que actualment està ubicat al mateix indret, però amb unes condicions no del tot òptimes. A més, es prepararia un espai per cobrir el bot salvavides Víctor Rojas, que està a la intempèrie i té un gran valor històric entre les embarcacions de salvament. Trobar un espai cobert per encabir el bot ha estat una reivindicació històrica dels amics del Museu del Mar, ja que, com ha dit el regidor, "és una peça única del litoral mediterrani".
 
Però en l'aspecte cultural i de "relat de la ciutat marinera", Figueras ha recordat l'existència del Museu de Curiositats Marineres Roig i Toqués, el llegat de Francesc Roig i Toqués emblemàtic a Vilanova que des de que va traspassar està tancat al públic. Per això, l'Ajuntament vol recuperar part de les curiositats del mar d'aquest museu i tornar-les a exposar. 
 
La vessant turística del projecte la posa la instal·lació d'una oficina d'informació turística perquè des d'allà els visitants puguin conèixer la cultura, patrimoni, platges, gastronomia, festes o activitats que té Vilanova. Aquesta recepció seria paral·lela a la que ja existeix al Passeig del Carme, per tant, es convertiria en la segona oficina turística de la ciutat. 
 
I també es vol adequar el recinte amb un establiment de restauració que segons el regidor, a banda de fer servei als visitants, podrà generar algun lloc de treball i col·laborar en el manteniment de l'espai. Aquest bar-restaurant també donaria més opcions als jardins del far per acollir esdeveniments de la ciutat.
 
Tampoc descarta Figueras que es pugui oferir alguna visita al propi far per mostrar Vilanova i el mar des de les altures. "Ja hem començat converses amb el Port de Barcelona per valorar una concessió del far a l'Ajuntament de 25 anys per poder obrir-lo a la ciutat", ha dit Figueras.