14.04.12 - BARCELONA • Barcelonès

Barcelona homenatja l'exalcalde Bartomeu Robert en el 110è aniversari de la seva mort

Sábado, 14 de Abril de 2012
Barcelona (ACN).- Barcelona ha homenatjat l'exalcalde de la capital catalana Bartomeu Robert i Yarzábal, que va néixer a Mèxic el 1842 i que va morir ara fa 110 anys. El tinent d'alcalde Jaume Ciurana ha ressaltat la figura del prohom català, que es va posar al capdavant del consistori durant pocs mesos a finals del segle XIX. Mentre era alcalde va depurar el cens electoral amb moltes irregularitats i es va posar al costat dels botiguers durant el Tancament de Caixes, un moviment per deixar de pagar la contribució a Madrid com a mesura de protesta. Per la crisi política i econòmica que en va derivar, Robert va dimitir i poc després es va reivindicar a la reina regent Maria Cristina un concert econòmic pel país.

"El paral·lelisme amb la situació actual és prou evident", ha dit Ciurana, en destacar el compromís de doctor Robert com a metge i com a polític durant l'ofrena floral, segons informa l'Ajuntament de Barcelona, en nota de premsa.

Robert va néixer a Mèxic però va viure a Catalunya la resta de la seva vida. Per això, el tinent d'alcalde ha volgut remarcar la importància de la vinculació entre Catalunya i Mèxic. "Tots dos hem estat països d'acollida", i ha recordat el paper que va jugar Mèxic acollint exiliats catalans en uns "anys foscos" de la història.

De fet, Ciurana ha recordat que aquest any se celebra el centenari del naixement de tres grans escriptors: Joan Sales, Pere Calders i Avel·lí Artís Gener, Tísner, que en un moment o altre de l' exili que van refugiar-se a Mèxic. "Cal doncs", ha afirmat Ciurana, "renovar la nostra gratitud amb aquest país".

El monument en momòria de Robert, obra de Josep Llimona, es va inaugurar l'any 1910 a la Plaça Universitat. En acabar la Guerra Civil, les autoritats franquistes van considerar que calia suprimir-la i l'any 1940 es va desmuntar. Amb la recuperació de la democràcia, el FAD va encapçalar una campanya per recuperar-lo, que culminà en la seva segona inauguració l'any 1985 a la plaça Tetuan. "Quin impacte devia tenir la figura de Robert que 40 anys després de la seva mort les autoritats franquistes van fer retirar el seu monument?", ha preguntat Ciurana. Per això espera que l'acte d'aquest dissabte "serveixi per mantenir viva la memòria del Dr Robert".

A l'acte, Fernando Perpinyà Robert, ambaixador i besnét de Bartomeu Robert, ha agraït en nom de la família l'homenatge a l'exalcalde. També hi han assistit Gerard Ardanuy, regidor del Dte. de l'Eixample; César Cárdenas, president de l'Associació Cultural Mexicano Catalana (MEXCAT); Norma Ang, cònsol en funcions de Mèxic a Barcelona; Federico Bernades, rebesnét del Dr. Bartomeu Robert; Albert Torras, Associació Cultural Mexicano Catalana (MEXCAT); Núria Feliu, cantant, que ha recitat un poema; i la coral Societat Coral la Floresta, que ha interpretat dues peces musicals.