15.04.12 - SANT BOI DE LLOBREGAT • Baix Llobregat

Sant Boi de Llobregat celebra la seva festa de la carxofa amb ple total de públic i una meteorologia excel·lent

Domingo, 15 de Abril de 2012


Imatge d'una de les parades on els visitants han pogut comprar carxofes.

Sant Boi de Llobregat (ACN).- Sant Boi de Llobregat ha estat aquest diumenge la capital gastronòmica de Catalunya amb la celebració de la ja clàssica Carxofada popular. En la seva 13a edició, milers de persones han omplert de gom a gom la rambla de Casanova i la Plaça de l'Ajuntament, on productors i restauradors han exhibit els seus productes. L'èxit de públic ha estat tant gran que als volts de les dues de la tarda ja s'havien exhaurit els 1.700 tiquets que s'havien posat a la venda i que donaven dret a tastar quatre dels plats que quinze restaurants de la població han elaborat. La celebració també ha tingut un to reivindicatiu perquè el sindicat agrari Unió de Pagesos ha mostrat la seva oposició al projecte d'Eurovegas.


El que va començar fa tretze anys com una manera de promocionar el Parc Agrari del Baix Llobregat i un dels seus productes, la carxofa, ha esdevingut amb els anys una mostra gastronòmica de primer ordre amb aquesta hortalissa com a gran protagonista.

Com s'ha vist aquest diumenge, amb tots els tiquets venuts a les dues hores de l'inici de la festa, i amb milers de visitants que han omplert el centre de la ciutat, edició rere edició la Carxofada de Sant Boi de Llobregat es consolida com una de les festes gastronòmiques més importants de Catalunya.

Segons l'alcalde de Sant Boi de Llobregat, Jaume Bosch, "la recepta de l'èxit" ha consistit en saber compaginar la promoció d'un producte de proximitat de primera qualitat com és la carxofa, amb la promoció també dels restaurants de la ciutat, i tot això fent-ho atractiu per als visitants.

Enguany, a la Carxofada Popular, que ha tingut lloc a la rambla de Rafael de Casanova i a la plaça de l'Ajuntament, s'han cuinat aproximadament 2.500 quilos de carxofes per part dels quinze restaurants de l'associació Sant Boi Degusta. Entre els plats que han pogut tastar els visitants hi ha una broqueta de botifarra de pagès amb carxofa farcida de pernil, un cremós de carxofa amb tres textures de pernil i croqueta de formatge, o una pizza de crema de carxofa, amb mozzarella, xoriço crioll i poma caramel·litzada.

Havent dinat, s'ha sortejat un sopar per a dues persones a un dels restaurants de Sant Boi Degusta i s'han lliurat els premis del concurs de cuina dels mercats municipals. Abans de finalitzar la jornada s'ha organitzat una exhibició i tast de gintònics, i la festa ha conclòs amb un concert del grup Riu.

Durant tota la jornada, a més, s'han celebrat altres activitats complementàries, com cercaviles, una trobada de col·leccionistes de plaques de cava o una xocolatada infantil.

Els pagesos contra el projecte d'Eurovegas

La Carxofada de Sant Boi també ha tingut un to reivindicatiu. El sindicat agrari Unió de Pagesos ha aprofitat la celebració de la festa per reclamar als alcaldes del Baix Llobregat que rebutgin el projecte d'Eurovegas. Segons el seu portaveu, Lluís Parés, el macroprojecte suposaria trencar l'actual equilibri de la comarca, que amb els anys ha aconseguit fer conviure les infraestructures, les àrees de població i els espais agraris amb una certa harmonia.