16.04.12 - L'ALDEA • Baix Ebre

Agricultura descarta repetir l'assecament d'arrossars contra el caragol maçana perquè es perdrien les ajudes

Lunes, 16 de Abril de 2012
L'Aldea (ACN).- Aquest dilluns comença la campanya de l'arròs amb la inundació dels camps després del període d'assecament per lluitar contra la plaga del caragol maçana al delta de l'Ebre. Malgrat que els resultats tornaran a ser d'èxit i suposaran l'extermini del 90% del paràssit, aquesta acció podria no repetir-se l'any que ve. La Unió Europea no autoritza una tercera campanya i en cas de dur-se a terme es perdrien les ajudes mediambientals, d'un valor de 600.000 euros, segons ha dit el responsable del pla d'acció contra el caragol maçana del Departament d'Agricultura, Hernan Subirats. Subirats defensa però que hi ha fins a una quinzena més d'accions per seguir amb la lluita contra la plaga.

Després d'una segona campanya d'assecament de part dels arrossars del delta de l'Ebre per lluitar contra el caragol maçana, es preveu que la mortaldat haurà assolit, com l'any passat, xifres de fins aproximadament el 90%. Caldrà esperar en poder comptabilitzar els resultats en el properes setmanes però ha quedat demostrat, com ha apuntat el responsable del pla d'acció contra la plaga del Departament d'Agricultura, Hernan Subirats, "que l'assecament ha tingut un efecte positiu claríssim". Malgrat els bons resultats, no hi haurà una tercera campanya d'assecament. La Unió Europea no l'autoritza i els pagesos deixarien de percebre les ajudes mediambientals que cofinança l'administració europea i l'espanyola i catalana. "Això ens costaria 600.00 euros i per aconseguir el mateix, buscarem altres mesures que no ens costin un dineral", ha apuntat Subirats.

El responsable del pla d'acció ha detallat fins a un quinzena d'accions possibles per seguir amb la lluita contra la plaga. Des de diferents tipus de trampes, la cucafera que crema les postes, la recollida del caragol al riu, les mesures a les estacions de bombeg i a les sortides dels desaigües i fer salts d'aigua perquè l'animal no tingui on refugiar-se, fins a la utilització de calç viva.

Enguany per exemple també s'ha provat l'ús d'aigua salada als desaigües amb uns resultats del tot efectius. "Va molt bé i és molt barata", ha destacat Subirats. Durant un període de tretze dies es va inundar amb aigua del mar dels arrossars més pròxims a la costa del delta de l'Ebre amb un resultats del 100% de mortaldat. Després d'aquesta prova, el Departament d'Agricultura ha aplicat el mateix procediment als desaigües de l'hemidelta esquerre per intentar frenar la plaga. A les zones de més nivell respecte al mar, on no es podia fer arribar directament l'aigua salada marina, s'ha fet de manera artificial, és a dir, tirant sal als canals -un total de 35 grams de sal per litre d'aigua, la mateixa proporció que té l'aigua de mar-. La mesura s'ha aplicat en gairebé 3.000 hectàrees i es seguirà aplicant fins que es comencin a soltar les aigües als canals per al conreu de l'arròs.

Les últimes dades registrades a finals d'aquest passat hivern apuntaven que malgrat el caragol maçana havia ampliat la seva presència fins les 847 hectàrees, respecte les 578 registrades el passat 2010, la seva població s'havia reduït en un 64%.