16.04.12 - BARCELONA • Barcelonès

L'Argentina nacionalitzarà el 51% de l'empresa YPF, filial de Repsol

Lunes, 16 de Abril de 2012
Barcelona (ACN).- La presidenta de l'Argentina, Cristina Fernández de Kirchner, ha anunciat aquest dilluns el projecte de llei que enviarà al Congrés per expropiar el 51% l'empresa YPF, actualment en poder de la petroliera espanyola Repsol. Segons informen el diari 'La Nación' i altres mitjans argentins, d'aquesta porció expropiada, el 51% anirà a mans de l'Estat i el 49% se'l quedaran les províncies. La presidenta té la intenció de declarar "d'interès públic nacional" la riquesa d'hidrocarburs del territori de la República Argentina. El projecte s'ha presentat durant un acte a la Casa Rosada i la presidenta estava acompanyada pel vicepresident Amado Boudou i altres ministres i governadors.

El govern de l'Argentina culpa la petrolera YPF de la persistent caiguda de la producció de petroli i gas al país. De Kirchner ha justificat que, de no nacionalitzar la companyia, el país es tornaria "en un país inviable per polítiques empresarials i no per falta de recursos", ja que, segons la presidenta, es tracta del "tercer país del món" en recursos. De la porció expropiada, un 51% quedarà en mans de l'Estat i el 49% restants anirà a mans de les províncies productores d'hidrocarburs de l'Argentina.

La capitalització borsària d'YPF, l'empresa més gran del país llatinoamericà i el principal productor d'hidrocarburs, és d'uns 9.500 euros, segons informa l'agència Reuters. Els guanys de l'empresa van caure un 8,7% fins a 940 euros el 2011, de manera que es van incomplir les expectatives dels analistes. I és que l'any passat la producció de barrils va caure un 6,8% i la de gas va retrocedir un 10,3%. YPF té tres complexos industrials ubicats a La Plata (província de Buenos Aires), Luján de Cuyo (Mendoza) i Plaza Huincul (Neuquén); poseeix al voltant de 1.600 estacions de gasolina; opera el 52% de la capacitat total de refinació a l'Argentina i dóna feina a 46.000 persones, ja sigui de forma directa o indirecta.

La setmana passada, l'executiu espanyol ja va advertir que es prendrien mesures en cas que es confirmessin els rumors de l'expropiació. La UE ha mostrat el seu suport a Espanya en el litigi.

"No estem inventant res", ha dit la presidenta argentina sobre la seva proposta, mencionant una desena de països que compten amb empreses estatals de petroli.