16.04.12 - BARCELONA • Barcelonès

El Suprem rebutja el recurs de l'Ajuntament de Barcelona i manté la suspensió d'articles del reglament de l'ús del català

Lunes, 16 de Abril de 2012
Barcelona (ACN).- El Tribunal Suprem (TS) ha decidit mantenir la suspensió d'alguns articles del reglament d'ús del català aprovat per l'Ajuntament de Barcelona i ha rebutjat, així, el recurs presentat pel consistori municipal a la decisió que va prendre el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l'octubre del 2010. El Suprem avala d'aquesta manera la decisió del tribunal català, que ja va rebutjar un recurs de súplica del consistori el febrer del 2011. Així, es mantenen sense efecte un total de set articles d'aquest reglament, que el grup municipal del PP va portar als jutjats pel fet que el català fos considerada llengua preferent, a l'espera de la decisió que acabi prenent el TSJC.

L'octubre del 2010, el TSJC va dictaminar la suspensió cautelar de diversos articles del reglament d'ús del català aprovat per l'Ajuntament de Barcelona, en concret els que establien un ús preferent del català. La mesura cautelar es va prendre després que el PP presentés un recurs davant del tribunal contra aquesta norma, un recurs que el TSJC encara ha de resoldre.

El mateix TSJC també va desestimar el febrer del 2011 un recurs de súplica presentat per l'Ajuntament, motiu pel qual aquest últim va elevar un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem.

"Perjudici de difícil o impossible reparació"

Amb una sentència amb data del 13 de març que s'ha fet pública aquest dilluns, el Suprem ha rebutjat el recurs del consistori. D'aquesta manera, amb aquesta sentència, la Sala Contenciosa Administrativa del TS avala l'auto de l'alt tribunal català, que va decidir suspendre cautelarment set articles del reglament perquè contenien "mandats concrets i específics el significat excloent dels quals és clar i manifest" i perquè "mantenir la seva vigència comportaria un perjudici de difícil o impossible reparació".

El Suprem també destaca el perill que suposava per a "l'interès general dels ciutadans i fins i tot els membres de la corporació en no poder utilitzar indistintament les dues llengües cooficials" i per això considera justificat que el TSJC decidís prendre mesures cautelars per "l'exclusió de l'ús del castellà a l'Ajuntament de Barcelona mentre es tramita el procés".

La sentència del Suprem manté la suspensió de set articles del reglament d'ús del català. En concret, es tracta del 3.1, que estableix que les actuacions internes de l'Ajuntament de Barcelona s'han de fer en català; el 3.2, que determina que les actes del consistori s'han de redactar en català; el 3.4, referent a impresos, segells de goma i anàlegs; el 5.2, sobre expedició de documents; l'article 7, segons el qual, en les seves comunicacions administratives orals, el personal de l'Ajuntament ha d'emprar la llengua catalana, llevat que l'administrat demani ser atès en castellà; el número 12, relatiu a retolació, i l'article 18, referent a assentaments.