17.04.12 - BARCELONA • Barcelonès

Rigau assegura que l'ampliació d'alumnes per aula que proposa Wert no es pot fer a curt termini

Martes, 17 de Abril de 2012
La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, creu que les mesures d'estalvi que ha presentat aquest dilluns el ministre d'Educació no tindran un impacte aquest any, sinó que com a mínim caldrà esperar el 2013. Per Rigau, no es poden prendre decisions "al marge de la vida real dels centres", i ha recordat que actualment les places ja estan ofertes i les preinscripcions a punt de tancar. Per això veu inviable l'augment d'alumnes per aula pel curs vinent, i creu que com a màxim es podran augmentar les places a primer de Primària i primer d'ESO. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Rigau ha reiterat que creu que hi ha tres mesures que envaeixen competències i que, si es confirma, no descarta anar al TC.
 
Per Irene Rigau, l'ampliació d'alumnes per aula que ha proposat el ministre d'Educació José Ignacio Wert, no podrà ser una realitat el curs vinent, ja que en molts casos, com el català, les preinscripcions ja estan a punt de tancar i per tant, les places ja estan ofertes. Rigau creu que s'han pres decisions "al marge de la vida real dels centres", i que per aquest motiu, l'estalvi de 3.000 MEUR no tindrà un impacte real fins, "com a mínim", a partir del 2013. Rigau ha explicat que els cursos i les ràtios es determinen a l'entrada del sistema i que en aquests moments ''no podem anar desfent el teixit escolar''. A més a més, Rigau creu que l'augment de la ràtio no tindrà la mateixa repercussió a totes les comunitats autònomes. 
 
Rigau també ha fet referència a la impossibilitat que en molts centres, les aules puguin acollir 30 alumnes, per qüestió d'espai. La consellera ha defensat que "fa 20 anys que les aules es construeixen per 25 alumnes" i que hi haurà casos en què no s'hi podran afegir els nous alumnes. "No s'eixamplaran les parets", ha asseverat.
 
D'altra banda, Rigau també ha criticat que les mesures de Wert incloguin augmentar les hores lectives del professorat amb l'objectiu de reduir les plantilles. Per Rigau, són mesures en contra de la lluita contra el fracàs escolar que està tirant endavant des de la conselleria, i per això, un cop tingui el text definitiu per part del Ministeri, es posarà en contacte amb sindicats i el consell escolar. La titular d'Ensenyament creu que a Catalunya l'estalvi s'ha fet fent treballar més hores però atenent més alumnes amb un servei més eficaç.
 
Invasió de competències
 
A l'espera de conèixer el detall de les mesures proposades pel Ministeri i tenir un document per escrit, la consellera d'Ensenyament ha reiterat que tres de les mesures de Wert envaeixen competències de les autonomies i per això, ha confirmat que esperarà a tenir el text definitiu per avaluar la possibilitat de portar-lo al Tribunal Constitucional. La consellera creu que la jornada laboral del professorat depèn del govern de cada comunitat i per tant, no es pot imposar, sinó que s'ha de negociar.
 
Rigau critica l'actitud poc dialogant que ha mostrat aquest dilluns el ministre Wert. Rigau ha afegit que l'estat espanyol aprofita la conjuntura econòmica per debilitar l'estat autonòmic i que s'ha de reforçar el projecte nacional català.