17.04.12 - GIRONA • Gironès

L'oposició de Girona en bloc aprova una moció per demanar al Govern que impulsi un nou hospital a la zona nord

Martes, 17 de Abril de 2012
L'oposició de l'Ajuntament de Girona en bloc ha aprovat una moció, presentada pel PSC i el PPC, per demanar que s'impulsi el nou hospital Trueta i que aquest estigui a la zona nord de la ciutat. El text aprovat també insta el Govern i, en concret, el conseller de Salut, Boi Ruiz, a "clarificar amb urgència" la situació entorn els plans de futur del nou hospital. L'oposició ha lamentat que, malgrat s'havia aprovat per tots els grups fer una taula de treball entorn el nou hospital, aquesta no s'ha convocat. L'alcalde, Carles Puigdemont, ha assegurat que "no hi ha novetats" i que per això no s'ha convocat i ha remarcat que la voluntat és que el Trueta es quedi a Girona i, concretament, a la zona nord.
 
La construcció d'un nou hospital a Girona continua portant cua. El projecte, impulsat pel PSC el 2007, proposava fer un nou hospital davant de l'actual -que s'enderrocaria- amb un cost d'uns 250 MEUR. Amb l'arribada de CiU al Govern de la Generalitat, aquest projecte es va aturar per considerar que tenia un cost massa elevat. 
 
Els grups del consistori van aprovar a principis del mandat crear una taula on debatre, conjuntament, la informació entorn als plans per impulsar un nou hospital. Aquesta taula no s'ha convocat i, per això, el PSC i PPC han volgut portar el tema al ple per instar el Govern a treballar "per defensar la construcció del nou hospital". 
 
La portaveu del PSC, Pia Bosch, ha defensat la moció i ha dit que cal impulsar un nou hospital perquè l'actual edifici, del 1956, pateix danys estructurals. Per la seva banda, la portaveu del PPC, Concepció Veray, ha reconegut que estan disposats a plantejar-se fer l'hospital per fases o canviar el projecte inicial per tal de reduir costos. Una visió que també han compartit la CUP i ICV. 
 
Aposta per mantenir l'edifici
 
Per part de CiU, el portaveu del grup, Carles Ribas, ha tornat a referir-se al projecte del PSC com a un "hospital faraònic" i ha dit que projectar un nou edifici i tirar a terra l'actual és un "dispendi exagerat". Per contra, el portaveu convergent ha deixat entreveure que la seva aposta és la d'aprofitar l'edifici existents i reformar-lo. "Ara el que caldria és aprofitar la realitat de l'edifici que hi ha i tirar endavant per donar unes correctes instal·lacions als ciutadans de Girona, que és el què fa falta", ha dit. 
 
L'alcalde, Carles Puigdemont, ha criticat que la moció doni suport a un projecte impulsat per l'anterior govern que, segons l'alcalde, és "faraònic i insostenible". "Amb aquesta moció estan avalant la catedral del segle XXI que defensava l'exconsellera Marina Geli", ha afirmat l'alcalde. A més, ha dit que fins ara no s'ha convocat la taula del Trueta perquè el Govern no té novetats entorn al futur de l'hospital. "No s'han mogut peces des del Departament de Salut i per això no hem fet cap reunió", ha defensat. 
 
Puigdemont també ha tornat a remarcat que el Trueta es quedarà a Girona i que no hi ha cap projecte per traslladar-lo fora de Girona i de la zona nord. "Són només especulacions", ha conclòs. 
 
El ple, que s'ha acabat a les tres de la matinada, ha rebutjat les mocions de la CUP per demanar que es diversifiquin els usos a la zona de Domeny i també per demanar la retirada dels símbols monàrquics de l'ajuntament. Tampoc ha prosperat una moció d'ICV que demanava fomentar l'accés a les escoles bressol públiques.