17.04.12 - BARCELONA • Barcelonès

El Govern no complirà les resolucions del ple de retallades amb l'argument que no té els 1.477 MEUR que suposen

Martes, 17 de Abril de 2012
Barcelona (ACN).- El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha anunciat que l'executiu no complirà les resolucions que es van aprovar durant ple de les retallades i que suposen una despesa de més de 1.477 MEUR. Homs ha argumentat que ara no tenen aquests recursos i ha subratllat que aquestes propostes no són d'obligat compliment perquè per sobre hi ha la Llei de pressupostos. Però a més, ha censurat l'actitud de l'oposició, que ha titllat "d'irresponsable", i especialment ha criticat el PPC per votar a favor quan sempre "dóna lliçons de responsabilitat a tort i a dret". "Tothom sap que no tenim 1.470 MEUR de més. Ara el Govern ha de fer veure que ho complirem quan tothom sap que això és impossible?", ha qüestionat.

El Govern ha fet un estudi exhaustiu de l'impacte pressupostari de les resolucions aprovades durant el debat monogràfic de les retallades i que no van obtenir el suport del grup parlamentari de CiU. En total, han estimat que les iniciatives, impulsades per PSC, ICV-EUiA i C's, suposen un cost de 1.477,8 MEUR. Aquestes propostes van prosperar perquè també van ser votades a favor per part de la resta de partits de l'oposició, PPC i ERC inclosos. Entre les mesures, hi ha un reguitzell de centres educatius i sanitaris per construir, ampliar o millorar.

Homs ha ironitzat sobre el fet que el Parlament celebri un ple monogràfic sobre les retallades i en un moment en què cal aplicar mesures d'estalvi, es decideixi fer "precisament el revés del que invita el sentit comú, que és gastar més". El portaveu, que ha subratllat que aquests 1.477 MEUR tripliquen el pressupost del Departament d'Empresa i Ocupació, ha deixat clar que el Govern no podrà complir aquestes indicacions del Parlament perquè no té els recursos per fer-ho. S'ha escudat en el fet que les propostes de resolucions no són llei, i que la Llei de pressupostos va per sobre, i aquesta no habilita el Govern a fer aquesta despesa.

Però a més, ha carregat contra l'actitud "irresponsable" de l'oposició, però especialment contra el PPC, que "tantes lliçons dóna a tort i a dret sobre la seva actitud responsable". "Crida molt l'atenció que un grup com aquest es dediqui amb aquesta lleugeresa a votar aquest tipus de resolucions que tenen com a conseqüència un fet impossible".

I és que Homs ha remarcat que qualsevol ciutadà sap perfectament que el Govern no té 1.470 MEUR de més ara per gastar en aquestes resolucions. "Prou feines tindrem per complir amb els pressupostos", ha subratllat. "I ara hi ha algú que se li encén la 'lumbrera' dient que ens hem de gastar 1.477 MEUR i hem de fer veure que sí, que sí que ho complirem, quan tothom sap que això és impossible?", ha qüestionat.

Homs ha rebutjat aquest esquema i ha remarcat que el Govern vol canviar les coses i no fer promeses que no podrà complir, reconeixent que CiU en el passat també va actuar d'aquesta manera. Perquè al seu parer, quan un Parlament "per molt Parlament que sigui", acorda que s'han de gastar 1.400 MEUR que no es tenen, "el Govern, si és responsable, ha de dir que no els té". I això, ha continuat, "no és passar-se pel clatell les resolucions del Parlament, és prendre-les seriosament i dir les coses pel seu nom", ha conclòs.

El Govern, però, sí complirà les resolucions que no impliquen una major despesa, i portarà els pressupostos al Parlament després d'adequar-los als comptes de l'Estat.