18.04.12 - BARCELONA • Barcelonès

Ortega compareixerà al Parlament per explicar el pla de reorganització de funcionaris

Miércoles, 18 de Abril de 2012

CiU, PPC i ERC rebutgen que la vicepresidenta doni explicacions a la cambra catalana sobre les presumptes irregularitats a l'ACM

La Comissió d'Afers Institucionals ha aprovat aquest dimecres per unanimitat que la vicepresidenta del Govern i titular de Governació i Administracions Públiques, Joana Ortega, comparegui al Parlament per donar explicacions sobre el pla de reorganització de funcionaris. Una mesura aprovada pel Govern que preveu la reducció d'un 15% de jornada i sou dels interins i la possibilitat de forçar un canvi en el lloc de feina dels treballadors públics. En canvi, els vots de CiU, PPC i ERC han impedit que Ortega també comparegui per les presumptes irregularitats a l'Associació Catalana de Municipis (ACM). A més, CiU i ERC també han rebutjat la compareixença de l'actual president de l'associació. Miquel Buch, pel mateix cas.

El pla que afecta als funcionaris es debatrà al Parlament en el marc de la Comissió d'Afers Institucional després que s'hagi aprovat per unanimitat la petició de compareixença d'Ortega presentada per ERC. El Govern va aprovar el pla el passat 27 de març sense previ acord amb els sindicats de la funció pública i inclou mesures que afecten als interins però també a la resta de treballadors públics. Una dels punts més polèmics és el que fa referència a la mobilitat dels funcionaris. Els departaments podran aplicar "mesures relatives a la mobilitat, modificació de condicions de treball, trasllats forçosos i concurs de canvi de destinació", prenen en consideració un "document de diagnòstic" que els departaments hauran d'enllestir abans del 31 d'octubre.

El Pla ja està en vigor des del passat 1 d'abril, no s'ha de tramitar com a modificació de projecte de llei perquè els canvis legals necessaris ja es van fer a través de la Llei d'acompanyament dels pressupostos.

D'altra banda, avui el Parlament ha fet diverses votacions relacionades amb les presumptes irregularitats a l'Associació Catalana de Municipis. D'una banda, s'ha rebutjat la compareixença d'Ortega que havia proposat ICV-EUiA amb els vots en contra de CiU, ERC i PPC. I tampoc donarà explicacions l'actual president de l'ACM, Miquel Buch, ja que la federació nacionalista i els republicans hi ha votat en contra.

Finalment, s'ha retirat de l'ordre del dia la petició de compareixença del secretari general del departament de Cultura, Xavier Solà, ja que el passat 4 d'abril ja va comparèixer a la Comissió de Cultura del Parlament per les presumptes irregularitats a l'associació municipalista ja que n'era el cap dels serveis jurídics entre l'any 2000 i 2007.