11.08.12 - RIUDOMS • Baix Camp

Riudoms dóna el tret de sortida a la 32a Fira de l'Avellana amb més expositors tot i tenir un 15% menys de pressupost

Sábado, 11 de Agosto de 2012

El pregoner Lluís M. Fargas destaca la feina dels voluntaris de la mostra per aconseguir resultats "espectaculars"

Riudoms (ACN).- Riudoms (Baix Camp) ha donat aquest divendres el tret de sortida a la 32a edició de la Fira de l'Avellana i la 413a edició de la Fira de Sant Llorenç. Tot i l'actual context econòmic, la mostra obre portes amb un total de 120 expositors tot i haver reduït el pressupost en prop d'un 15%. L'alcalde de Riudoms, Josep Maria Cruset, ha assegurat que el secret d'aquests resultats recau en la feina del voluntariat i la tasca dels regidors per assolir l'objectiu de mantenir la fira com referent al territori. Cruset ha destacat en el seu discurs, el radical canvi que ha experimentat l'economia en els darrers anys i les dificultats actuals. Amb tot el batlle, ha instat a "seguir fent camí amb optimisme".

Cruset ha instat així a "no caure en el pessimisme, deixar-lo de banda" i treballar per, amb menys recursos assolir grans resultats. El batlle riudomenc ha assegurat que en moments com els actuals, cal mirar la realitat des de "punts de vista diferents" per aconseguir nous resultats.

De la seva banda, el pregoner d'enguany, el riudomenc Lluís M. Fargas, director Tax Europe d'Alcoa, ha assegurat també que en un context marcat per les dificultats, cal no afeblir-se, seguir treballant "molt dur" però sense renunciar als valors propis ni a la identitat personal. En el mateix sentit que ha fet el batlle Cruset, el director de Tax Europe ha dit que amb la suma de tots es poden aconseguir "resultats espectaculars". Així mateix, també ha ressaltat la feina feta pel voluntariat de la Fira per assolir resultats bons i de qualitat en l'organització de l'esdeveniment, tot i partir d¡uns recursos limitats.

Durant el seu parlament i amb la finalitat de buscar la complicitat amb els assistents, Fargas ha recordat diferents episodis de la seva infància i de com vivia la Fira de l'Avellana de la localitat que han despertat els somriures i aplaudiments entre els espectadors.

Més d'un centenar de veïns així com alcaldes de localitats veïnes i autoritats del territori han assistit a l'acte inaugural de la Fira de l'Avellana de Riudoms.

La Fira de l'Avellana i la Fira de Sant Llorenç s'han consolidat amb el temps com una de les festes més importants de la comarca i on tot, o pràcticament tot, passa per l'avellana, un fruit sec que es cultiva al municipi des de fa més de 150 anys. Sens dubte un dels principals atractius de la fira és que, any rere any, s'ofereix un ventall més ampli de productes elaborats a partir de l'avellana.

Activitats complementàries, a la carta

Orxata, gelat o xarrup d'avellana, avellanes crues, torrades o garapinyades, licor i coca d'avellana o de músic, protagonitzen una oferta gastronòmica que també inclou una bona mostra dels productes de qualitat de la terra com ara les coques de recapte, els embotits o la fruita i la verdura de Riudoms.

La fira també ha programat fins diumenge diverses jornades, xerrades i activitats lúdiques. Divendres se celebrarà una xerrada tècnica que tractarà sobre la microindústria agroalimentària i com es pot donar valor afegit als productes, mentre que dissabte es parlarà sobre com comercialitzar i donar rendibilitat a les produccions agràries.

Els visitants també podran gaudir d'una caminada nocturna, de concerts a la fresca, un torneig de natació, visites guiades a la Casa Pairal d'Antoni Gaudí en motiu de la celebració dels 160 anys del naixement del genial arquitecte, passejades amb ponis, un torneig de llançament de mòbils usats, cercaviles i actuacions castelleres, entre d'altres.

La localitat de Riudoms va rebre l'any 1559 un permís reial per poder celebrar una fira el dia de Sant Llorenç. Enguany la fira complirà 413 edicions malgrat que des de en fa 32 comparteix protagonisme amb la Fira de l'Avellana. Dues mostres, una monotemàtica i l'altra multisectorial, que se celebren al municipi del Baix Camp des del 1981, en el cap de setmana més proper a Sant Llorenç.