13.01.11 - BRUC • Anoia

Els alcaldes dels municipis propers al túnel del Bruc reclamen més informació de Foment quan hi hagi incidències

Jueves, 13 de Enero de 2011
El Bruc (ACN).- L'alcaldessa del Bruc i l'alcalde de Castellolí, els municipis més propers al túnel del Bruc, han reclamat que el Ministeri de Foment els proporcioni més informació quan hi hagi incidències en aquest tram de carretera. En declaracions a l'ACN, els màxims responsables d'aquests dos municipis han expressat que s'assabenten dels talls 'com a usuaris' i que la comunicació 'no és molt fluida'. El túnel del Bruc va estar totalment tallat aquest dimecres al matí durant més de tres hores degut a un despreniment i durant tot el dia es va mantenir un carril tallat. A més, en horari nocturn, de set a nou, el túnel estarà completament tallat durant un mes i mig per sanejar el revestiment i reparar el formigonat.

La Demarcació de Carreteres de l'Estat ja havia detectat fa temps problemes en el revestiment del túnel esquerre i per aquest motiu des de fa uns dies s'estan duent a terme actuacions per sanejar la zona i reparar el formigonat. Segons han explicat des de Foment, el túnel és molt antic i per això cal dur a terme aquests treballs de reparació. Està previst que les obres durin un mes i mig i durant aquest temps el túnel en sentit Lleida romandrà tancat de nou del vespre a set del matí i es desviarà el trànsit per l'antiga N-II. 

Els talls al túnel del Bruc acostumen a ocasionar importants problemes de trànsit a l'autovia A-2, ja que es desvien els vehicles per la carretera coneguda com el Coll del Bruc i, segons ha explicat l'alcalde de Castellolí, Jesús Brugués, aquesta carretera 'no té capacitat per absorbir' el trànsit de l'autovia. Tanmateix, Brugués ha afirmat que els ciutadans de Castellolí 'no es veuen molt afectats' amb els talls de nit però que els problemes arriben 'quan la carretera es tanca de dia'.

Aquest dimecres, degut al tancament total del túnel en sentit Lleida es van ocasionar retencions de fins a 20 quilòmetres. El túnel del Bruc ja va estar tallat durant vuit hores el mes d'octubre passat pel risc de caiguda d'uns plafons de formigó. En aquella ocasió, però, va ser en sentit Barcelona.

Per la seva banda, l'alcaldessa del Bruc, Maria Josep Aubarell, ha explicat que els problemes de trànsit s'ocasionen quan fan desviar els vehicles pel Coll del Bruc, ja que la carretera és 'més complicada' i 'perillosa' i 'de vegades es poden crear conflictes'. Tot i això, Aubarell ha expressat que molta població del Bruc acostuma a anar a treballar a Barcelona o rodalies i per això els talls no els afecten 'directament', ja que el municipi es troba ubicat passat el túnel en sentit Barcelona.

Tots dos alcaldes han coincidit a afirmar que seria bo que el Ministeri de Foment els proporcionés informació quan hi ha problemes al túnel del Bruc. Segons ha explicat Aubarell, 'ningú no li proporciona informació' i pel cas concret del tancament del túnel d'aquest dimecres es va posar 'directament en contacte amb Foment' per assabentar-se de què passava', ha expressat.

En el mateix sentit s'ha expressat Jesús Brugués qui ha afirmat que seria bo que els alcaldes tinguessin informació d'aquest tipus per poder avisar als ciutadans. Segons Brugués les relacions amb Foment són 'molt formals' i quan el trànsit s'ha de desviar per dins el municipi 'tampoc no ens avisen', ha afegit.