26.08.12 - BARCELONA • Barcelonès

Junqueras repta CiU i ICV a presentar-se en una llista conjunta a les properes eleccions per proclamar la independència

Domingo, 26 de Agosto de 2012

El president d'ERC descarta "totalment" entrar en el govern si no és per constituir Catalunya en estat propi


Oriol Junqueras, en un moment de l'entrevista a l'ACN

Barcelona (ACN).- El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha reptat CiU i ICV a presentar-se en una llista conjunta a les properes eleccions amb l'objectiu de proclamar la independència. En una entrevista a l'ACN, Junqueras ha fet extensiva la coalició independentista que va proposar fa uns dies a la federació nacionalista, i ha assegurat que ell renunciaria a encapçalar la seva pròpia llista si és per guanyar les eleccions, proclamar la independència i referendar aquesta independència a través d'un referèndum. "Estem disposats a buscar un govern de transició nacional que convoqui un referèndum", ha dit. De fet, ha descartat totalment entrar al govern ara i en el futur si no és per constituir Catalunya en estat propi.

Tenint en compte que el mateix secretari d'Organització de CDC, Josep Rull, ja ha parlat de les properes eleccions com de "plebiscitàries" si el govern espanyol rebutja el pacte fiscal, Junqueras ha volgut anar més enllà i ha fet extensiva la seva idea de coalició independentista a ICV-EUiA i també a CiU.

"Desitgem de CiU i d'ICV que ens ajudin a proclamar la independència, que ens ajudéssim els uns als altres a proclamar la independència", ha indicat el líder dels republicans, que ha reconegut, no obstant, que fins ara els seus esforços han estat sempre infructuosos, ja que ecosocialistes i nacionalistes no han estat mai per la labor.

De fet, ha recordat que ja va fer una proposta de candidatura unitària amb ambdues formacions en les passades eleccions europees. Junqueras estava llavors disposat a què el candidat de CiU, Ramon Tremosa, liderés la llista, i anar o ell o l'ecosocialista Raül Romeva com a número dos.

"Cal convèncer qui més diputats té"

En la mateixa línia, ara estaria disposat a renunciar a la seva pròpia llista si fos en favor d'una coalició potent amb el grup majoritari de la cambra que servís per constituir l'estat propi. Junqueras ha argumentat que els republicans sols només han sumat 23 diputats en el millor dels escenaris, amb 112 parlamentaris en contra de la independència. És per això que cal sumar més, i l'objectiu principal, ha dit, és "convèncer qui més diputats té perquè faci el pas", en referència a CiU.

En tot cas, ha deixat clar que aquesta llista hauria de tenir com a objectiu proclamar la independència i convocar un referèndum per avalar-ho. "Si no és per fer això, no cal que ens busquin", ha advertit.

És més, Junqueras ha garantit que ERC no formarà part d'aquest Govern de CiU ni de cap altre en el futur si no és per convocar un referèndum independentista. Serà condició 'sine qua non' ara i també en unes properes eleccions.

Tot i que en les últimes setmanes s'ha parlat d'acostaments de CiU amb ERC, en aquest extrem ha estat taxatiu: "ERC descarta totalment la possibilitat d'entrar en un govern a no ser que sigui un govern que convoqui un referèndum i proclami la independència".

I això val per a futures convocatòries, lògic si es té en compte que ja en les anteriors eleccions van presentar-se amb aquesta condició. "Si no és per fer això no hi serem", ha reblat.

En tot cas, Junqueras no vol unes eleccions anticipades, ja que, al seu parer, només servirien per "fer perdre el temps al país". El president d'ERC s'agafa al compromís del president de la Generalitat, Artur Mas, de construir una hisenda pròpia de forma unilateral, i creu que no necessita cap cita electoral per fer-ho, ja que ja té majoria parlamentària suficient per tirar endavant.

"Si el Govern convoca eleccions anticipades és perquè no vol fer allò que ja té majoria per fer", ha advertit Junqueras, que ha instat CiU a aprofitar la majoria parlamentària que ja existeix i avançar cap a la hisenda pròpia al marge de la negociació amb l'Estat pel pacte fiscal.

Urgeix el Govern a construir ja la hisenda pròpia al marge de negociacions

I és que el líder republicà vol que el Govern s'hi posi ja, que comenci a alimentar l'Agència Tributària de Catalunya i a recopilar tota la informació necessària per construir l'eina que permetrà recaptar i gestionar tots els impostos. "El que ha de fer el Govern és preparar ja la hisenda pròpia unilateral, perquè si el suposat procés de negociació va bé, necessitarà tenir una hisenda pròpia, però si no també", ha dit apel·lant a la promesa de Mas d'actuar de forma unilateral.

Segons Junqueras, no cal esperar al gener per començar a treballar, i per això ha demanat al Govern que comenci a treballar ja i demostri en el proper Debat de Política General que ja ho està fent. Això pot anar acompanyat d'una llei al Parlament, però tampoc l'ha considerada imprescindible de moment, ja que primer s'ha de començar per fer créixer l'Agència Tributària de Catalunya.

La hisenda pròpia unilateral és precisament una de les tres grans condicions que ERC posa a CiU per avalar els pressupostos del 2013, però n'hi ha dos grans blocs més. En primer lloc, ha dit Junqueras, cal un canvi en la política pressupostària, amb nous ingressos i una nova priorització de la despesa. Ha citat noves figures impositives com un impost sobre transaccions financeres i un sobre dipòsits bancaris, però també ha parlat d'impostos temporals sobre el patrimoni i de la recuperació dels trams més alts del de successions. A això li ha sumat un impost sobre la generació elèctrica de les centrals nuclears, així com replantejar el de grans superfícies comercials. Aquesta ingressos caldrà invertir-los després en tot allò que serveixi per sortir de la crisi, com és ensenyament, recerca, innovació i internacionalització de l'economia.

La tercera condició passa per un compromís de garantia de la qualitat democràtica, demostrant que els casos de corrupció que esquitxen CDC són infundats o garantit que no es tornin a repetir.

Integrar Puigcercós en la propera llista electoral

Junqueras ja ha mostrat el seu desig de ser el candidat d'ERC a la Generalitat, i vol celebrar primàries hi hagi un o més candidats, essent obertes aquestes a amics i simpatitzants del partit. Pel que fa a la llista, ha assegurat que li agradaria que Puigcercós i altres persones del seu perfil continuessin ocupant posicions de rellevància, podent repetir com a diputats fins i tot.

El president d'ERC ha agraït Puigcercós i altra gent del partit que hagin afavorit la renovació de la formació, i ha considerat que representen un capital polític valuós.